Hyppää sisältöön

Koronatukea saaneilta kunnilta vaaditaan lisäselvityksiä opetusalan lomautuksista

Kunnat etsivät keinoja välttyä opetuksen koronatuen palautukselta lomautusten takia.

Kuva: Matti Myller / Yle

Ministeriö on alkanut pyytää selvityksiä kunnilta, jotka lomauttavat opetusalan henkilöstöä, vaikka ovat saaneet valtion niin sanottua koronatukea kevään etäopetuksen aiheuttamien kuoppien paikkaamiseen.

Toistaiseksi lisätietoja on pyydetty vasta osalta kunnista. Esimerkiksi Kaustinen on saanut ministeriöltä selvityspyynnön.

Koronavaikutusten tasaamiseen annetun tuen ehtona oli, ettei alan henkilöstöä lomauteta. Siksi esimerkiksi Lappajärven kunnanhallitus päätti jo aiemmin perua opettajien lomautukset.

Avustusta ei saa käyttää samaan aikaan kuin lomautukset pyörivät. Jos lomautuksia on, avustus pitää palauttaa tuolta ajalta siltä osin kuin lomautuksen vaikutukset osuvat erityisavustuksella tuettuun toimintaan.

Avustusta ei tarvitse palauttaa, jos lomautukset ovat sijoittuneet haetun käyttöajan ulkopuolelle eli esimerkiksi aikaan ennen elokuun alkua. Käyttöajaksi on määritelty 1.8.2020–31.7.2021.

Kaustisella ja Perhossa luotetaan siihen, että tuki voidaan käyttää kevätlukukaudella, kun lomautukset ovat jo takana.

Tämä ei välttämättä mene läpi. Jos käyttöajaksi on hakemuksessa ilmoitettu koko lukuvuosi, kunta voi joutua tekemään muutoshakemuksen ministeriölle eli hakemaan avustuksen käyttöajaksi kevätlukukautta koko vuoden sijasta.

Esimerkiksi Kaustisella koronatukea saatiin varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen yhteensä noin 30 000 euroa.. Sivistysjohtaja Mailis Tastula on esittänyt, että vaikeimmassa taloustilanteessa olevia kuntia pitäisi pikemminkin tukea enemmän.

Ministeriön mukaan lomautuksen syillä ei kuitenkaan ole merkitystä avustusten mahdolliseen takaisinperintään.