1. yle.fi
  2. Uutiset

Ensi- ja turvakotien liitto: Avunhakijoita enemmän kuin koskaan – erityisesti lähisuhdeväkivaltaan haettava apu on lisääntynyt

Ongelmiin varhain puuttuminen ja ennaltaehkäisevä toiminta ovat avainasemassa perheväkivallan torjumisessa, mutta sanojen sijaan tarvitaan tekoja.

perheväkivalta
Miehen jalkojen välistä näkyy lattialla istuva pelkäävä nainen.
Viimeisten viiden vuoden aikana avunhakijoiden määrä on kasvanut yli kolmanneksella. Eniten on kasvanut lähisuhdeväkivaltaan apua hakevien määrä, kertoo Ensi- ja turvakotien liitto.Petri Aaltonen / Yle

Ensi- ja turvakotien liitto kertoo, että perheet hakevat apua sen palveluista nyt enemmän kuin koskaan aiemmin.

Viimeisten viiden vuoden aikana avunhakijoiden määrä on kasvanut yli kolmanneksella. Eniten on kasvanut lähisuhdeväkivaltaan apua hakevien määrä. Liiton mukaan muutos johtuu todennäköisemmin avun hakemisen kuin väkivallan lisääntymisestä.

– Apua haetaan entistä rohkeammin, sanoo liiton pääsihteeri Riitta Särkelä tiedotteessa.

Myös lähisuhdeväkivaltaan puuttuvia palveluita on Särkelän mukaan tarjolla nyt aiempaa enemmän.

Porissa kävijämäärät tuplaantuivat keväällä

Liiton avun piirissä on vuodessa 16 000 ihmistä, joista noin kolmasosa on lapsia.

Lähisuhdeväkivaltaan apua hakee vuosittain yli 7 300 ihmistä.

Porissa sijaitsevan ensi- ja turvakotiyhdistys Esikon toiminnanjohtaja Arja Saariselle uutinen ei ole yllätys. Koronaepidemian alkaessa keväällä apua hakeneiden määrät jopa tuplaantuivat.

– Porissa esimerkiksi huhtikuussa lähisuhdeväkivaltaan apua hakeneiden määrä kaksinkertaistui, Saarinen sanoo.

Perheet hakevat apua nyt yhdessä

Ensi- ja turvakotien liitto kertoo, että nykyään avunhakijoina on aiempaa enemmän koko perheitä.

Erityisesti näin on silloin, kun tukea tarvitaan vanhemmuuteen liittyvissä ongelmissa.

Positiivista on se, että apua osataan liiton mukaan hakea entistä paremmin jo silloin, kun ongelmat ovat vasta alkamassa. Tällöin myös tulokset ovat parhaita.

Sen sijaan lastensuojelun kautta liiton palveluihin tulevilla ongelmat ovat entistä vakavampia.

– Lastensuojelun kautta palveluihin ohjautuvat ovat selvästi entistä huonommassa tilanteessa olevia. Vakavista mielenterveysongelmista kärsiviä vauvaperheitä on tulossa palveluihin enemmän kuin koskaan aikaisemmin, Särkelä kertoo.

Varhaisen puuttumisen oltava tekoja, ei sanoja

Liitto peräänkuuluttaa varhaista puuttumista ongelmiin. Liiton mukaan kuntien erilaiset taloustilanteet näkyvät siinä, miten varhaisessa vaiheessa ongelmiin päästään käsiksi.

– Aina kunnissa ei huomata, että odotus- ja vauvavaiheessa hoitamatta jättäminen merkitsee vielä suurempia kustannuksia jatkossa. Tämä näkyy siinä, että odotusaikana ympärivuorokautiseen kuntoutukseen päässeiden määrä on romahtanut aikaisemmasta, Särkelä kertoo.

Liiton mukaan koronaepidemia on näkynyt avuntarpeen lisääntymisenä. Chat-yhteydenottojenmäärä on kymmenkertaistunut viime vuodesta.

Lue myös: "Ilmoitusten väheneminen ei ole lohdullinen, vaan ahdistava tieto" – asiantuntijat arvioivat kotiväkivallan jääneen piiloon koronakeväänä

Porin ensi- ja turvakotiyhdistyksen Arja Saarinen tietää, miten tärkeää varhainen puuttuminen ongelmiin on. Hän esittää painavaa kritiikkiä sille, että ongelmiin puuttuminen on tekojen sijaan sanoja.

– Kirjoituksissa kyllä näkee, miten tärkeänä varhaista puuttumista pidetään. Mutta sitä ei tässä käytännön työssä huomaa. Meille ennaltaehkäisevän tuen piiristä tulevilla asiakkailla huomaa sen, ettei ongelmiin todellakaan ole puututtu, vaan vaaditaan jo niitä korjaavia toimenpiteitä.

Ennaltaehkäisevästä toiminnasta ja varhaisesta puuttumisesta puhutaan ja kirjoitetaan paljon. Se ei Arja Saarisen mielestä riitä.

– Ei olla reagoitu ajoissa ja siellä on jo perheissä vakavia ongelmia.

Aiheesta lisää:

Väkivallan uhreja auttavia järjestöjä uhkaa ensi vuonna tuntuva rahoitusleikkaus – asiantuntija: "Tässä toistetaan 1990-luvun laman virheet"

Pelastakaa Lapset: Koronapandemia lisää maailmanlaajuisesti lasten välistä eriarvoisuutta

Harvaan asutuille alueille halutaan perustaa etäturvakoteja – turvakotipaikkojen määrä kasvaa Suomessa (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi