Hyppää sisältöön

Puolustus selitti Ranta-ahon yllätystunnustusta ja Tranberg kiisti edelleen kaikki syytteet Katiska-vyyhdissä

Tammikuussa alkanut käräjäkäsittely päättyy torstaina, tuomio saadaan vasta ensi vuoden puolella.

Katiska-huumeoikeudenkäynnin toisen pääsyytetyn Niko Ranta-ahon puolustusasianajaja Hannu Kaitaluoma odotteli jutun käsittelyn alkamista Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Suomen suurimpiin kuuluvan huumeoikeudenkäynnin pääsyytetyista toinen edelleen tiistaina myönsi ja toinen kielsi osuutensa laajan huumeorganisaation pyörittämisessä. Niin kutsutun Katiska-jutun toiseksi viimeisenä käsittelypäivänä kuultiin Niko Ranta-ahon ja Janne Tranbergin puolustusten loppulausunnot.

Syyttäjien mukaan kaksikko johti Espanjasta käsin doping- ja huumausaineiden salakuljetusorganisaatiota. Ranta-aho tunnusti maaliskuussa yllättäen suurimman osan syytteistään, muttei maininnut Tranbergia, joka on koko ajan kiistänyt oman väitetyn osuutensa vyyhtiin.

Syyttäjät ovat kyseenalaistaneet Ranta-ahon tunnustuksen ja motiivit sen takana. Syyttäjien mukaan hän ei olisi voinut yksin johtaa laajaa organisaatiota.

Asianajaja Hannu Kaitaluoma sanoi, että Ranta-ahon tunnustukseen johti pitkä eristys tutkintavankeudessa sekä se, ettei tämä pystynyt olemaan yhteydessä silloiseen puolisoonsa Sofia Belorfiin, joka myös on jutussa syytteessä.

– Syyttäjän loppulausunnosta tuli kuva, että siinä vähäteltiin tunnustamista ja sen motiiveja. (Ranta-ahon) liikemiestaustaa ja sitä, että hän käy kauppaa, tuotiin monesti esiin sekä sitä, että hän sillä perusteella tekisi ratkaisuja myös tässä puoleen tai toiseen -- todellisuudessa Ranta-aho oli ollut pitkään eristyksissä ja ahdistunut vaikka halusi muille esittää, ettei asia vaikuta häneen, Kaitaluoma sanoi oikeudessa.

"Tunnustuksen pitäisi lieventää rangaistusta"

Kaitaluoman mukaan Ranta-aho yritti monta kertaa saada lievennyksiä yhteydenpitorajoituksiinsa tutkintavankeudessa. Lopulta saadakseen yhteyden Belorfiin hän teki täyskäännöksen ja tunnusti syytteet, Kaitaluoma sanoi.

Asianajaja korosti, ettei Ranta-aholle tarjottu mitään vastineeksi tunnustuksesta eikä yhteydenpitorajoituksiakaan höllennetty tunnustuksen jälkeen. Hänen mukaansa oikeuden pitäisi kuitenkin ottaa huomioon, että Ranta-aho on pyrkinyt selvittämään rikoksiaan sekä vähentämään niiden aiheuttamia haittoja.

– Nämä (huume)määrät ovat niin isoja, että ilman lieventäviä perusteita (rangaistus) on se 13 vuotta -- kun selvittäminen otetaan huomioon, katsomme, että seuraamuksen tulisi olla yhdeksän vuoden tienoilla, Kaitaluoma sanoi.

Kesällä liki vuoden kestäneestä tutkintavankeudesta vapautettu Ranta-aho ei tullut itse paikalle oikeuteen. Hän oleskelee parhaillaan Espanjassa.

"Savuavaa asetta ei ole löytynyt"

Tranbergin asianajaja Jaakko Tuutti vaati oikeudessa kaikkien Tranbergin syytteiden hylkäämistä. Tuutin mukaan syytteet ovat ylimalkaisia ja epämääräisiä, eikä jutussa ole saatu näyttöä siitä, että Tranberg olisi ollut Ranta-ahon tekijäkumppani.

– Syyttäjän mielestä ei ole epäselvää, että he toimivat yhdessä. Se on erittäin epäselvää. Pidän pikemminkin näytettynä, että Ranta-aho ei ole toiminut Tranbergin kanssa -- savuavaa asetta ei ole löytynyt, Tuutti sanoi loppupuheenvuorossaan.

Tranberg on myöntänyt käyneensä nettihuumekauppojen sivuilla ja seuranneensa keskusteluja niillä. Hän itse sanoi salissa, että oli kysyttäessä antanut neuvontaa ja avustusta pimeän verkon markettien toiminnasta.

– En ole ylläpitänyt tai hallinnoinut yhtäkään myyntiprofiilia -- En ole siirtänyt huumemarketeista yhtään siirtoa, Tranberg sanoi.

Tammikuun lopulla alkanut oikeudenkäynti päättyy torstaina. Tuomio annetaan vasta ensi vuoden puolella.

Lue lisää aiheesta:

.
.