1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuwaitin nykyisen ulkopolitiikan isänä pidetty emiiri Sabah al-Ahmad al-Sabah on kuollut

Uudeksi emiiriksi on nimitetty kruununprinssi Nawaf al-Ahmad Al-Sabah.

Kuwait
Sabah al-Ahmad al-Jabir al-Sabah.
Kuwaitin emiiri Sabah al-Ahmad al-Sabah. Kuva on otettu lokakuussa 2018.Noufal Ibrahim / EPA

Kuwaitin johtaja, emiiri Sabah al-Ahmad al-Sabah on kuollut. Hän oli 91-vuotias.

Emiiri oli kesällä leikkauksessa kotimaassaan ja siirtyi sen jälkeen jatkohoitoon sairaalaan Yhdysvaltoihin. Sairaudesta tai kuolinsyystä ei ole kerrottu julkisuuteen tarkempaa tietoa.

Sairastunut emiiri lennätettiin jatkohoitoon Yhdysvaltain ilmavoimien sairaalalentokoneella, mikä oli yksi osoitus maiden läheisestä suhteesta.

Emiiri johti Kuwaitia vuodesta 2006 alkaen. Hän nousi valtaan sen jälkeen, kun silloinen hallitsija Saad al-Abdullah al-Sabah syrjäytettiin vain yhdeksän päivän vallassaolon jälkeen parlamentin yksimielisellä päätöksellä.

Sabah al-Ahmad al-Sabahia pidetään Kuwaitin nykyisen ulkopoliittisen linjan isänä. Maansa ulkoministerinä hän oli aloittanut jo vuonna 1963 ja toimi tehtävässä yli 40 vuotta.

Emiiri al-Sabah pyrki edistämään Lähi-idän maiden suhteita diplomatian keinoin. Hän pyrki luomaan hyvät suhteet myös naapurimaa Irakiin Persianlahden sodan jälkeen.

Irak hyökkäsi Kuwaitiin elokuussa 1990. Yhdysvallat liittolaisineen ajoi Irakin miehittäjoukot Kuwaitista vuonna 1991. Yhdysvalloilla on edelleen noin 13 500 sotilaan joukko Kuwaitissa.

Kuwaitin uudeksi hallitsijaksi on tiistai-iltana nimitetty kruununprinssi Nawaf al-Ahmad Al-Sabah. Hän on edesmenneen emiirin velipuoli ja 83-vuotias.

Lue myös:

Emiirin vastainen Twitter-viesti toi naiselle 11 vuotta vankeutta Kuwaitissa

Kuwaitin emiiri hajotti taas parlamentin

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi