1. yle.fi
  2. Uutiset

Suuren rahanpesujutun päätekijän tuomio koveni hovioikeudessa – mies itse vaati uutta käsittelyä käräjäoikeudessa

Hovioikeus pidensi suomalaisena päätekijänä pidetyn miehen tuomion jäännösrangaistuksen kanssa 3,5 vuoteen.

rahanpesu
Rahanpesusta syytetty peittää kasvonsa oikeudenkäynnin alkaessa.
Käräjäoikeudessa Kokkolassa jaettiin tammikuussa tuomiot neljälle suomalaismiehelle. Päätekijän rangaistus oli 2 vuotta 10 kuukautta, mutta hovioikeus pidensi tuomiota.Juha Kemppainen / Yle

Vaasan hovioikeus on koventanut miljoonien eurojen rahanpesujutun suomalaisen päätekijän tuomiota. Hovioikeus tuomitsi miehen törkeästä rahanpesusta 3 vuoden ja 3 kuukauden vankeuteen. Jäännösrangaistuksen kanssa tuomion pituus on 3 vuotta ja 6 kuukautta..

Käräjäoikeus käsitteli asiaa Kokkolassa tammikuussa ja päätyi 2 vuoden ja 10 kuukauden tuomioon. Samassa jutussa tuomittiin kolme muutakin miestä; heidän vankeusrangaistuksensa ovat ehdollisia.

Suomen mittakaavassa laajaa rahanpesujuttua käsiteltiin oikeudessa tammikuun puolivälissä. Neljää miestä syytettiin 4,3 miljoonan euron siirtämisestä ulkomaisilta tileiltä Suomeen ja edelleen ulkomaille.

Neljä miestä tuomittiin miljoonien eurojen rahanpesujutussa: päätekijälle lähes 3 vuotta vankeutta, yksi tuomituista on kunnanvaltuutettu

Kyseessä on kaksi rikosta, jotka tapahtuivat vuonna 2019. Banque de Luxembourgia harhautettiin siirtämään asiakkaansa tililtä toholampilaisen yrityksen tilille neljä miljoonaa euroa. Rahoista 800 000 euroa siirrettiin Singaporeen ja Hongkongiin ennen kuin tili jäädytettiin.

Syytetyt väittivät oikeudessa, että heille asia oli esitelty lainajärjestelynä: yrityksen piti olla välikäsi, joka lainaa 400 000 euroa kiinalaisfirmalle, sillä suora laina osapuolten välillä ei olisi onnistunut poliittisten jännitteiden vuoksi. Syytettyjen mukaan kymmenen kertaa suurempi summa oli täysi yllätys.

Toisessa tapauksessa rahaa liikkui helsinkiläisen yrityksen kautta runsaat 300 000 euroa. Niiden väitettiin olevan pelivoittoja, jotka piti siirtää toisen tilin kautta.

Tuomittu halusi uuden käräjäoikeuskäsittelyn

Syyttäjä vaati hovioikeudessa päätekijän rangaistuksen koventamista muun muassa koska käräjäoikeudelta oli jäänyt kirjaamatta se, että tuomittu käytti yhdessä tapauksessa välittömästi 13 000 euroa omalle tililleen siirtämistä rahoista.

Syyttäjä korosti myös, että mies on ollut linkki ulkomaiseen rahanpesuorganisaatioon, muun muassa valmistellut tekoja pitkään, hankkinut tilit ja siirtänyt varoja. Hänen tahallisuutensa ulottuu syyttäjän mukaan ainakin miljoonaan euroon eikä hän ole edistänyt rikoksen selvittämistä.

Tuomittu vaati syyttäjän valituksen hylkäämistä, koska katsoo edistäneensä tekojen selvittämistä eikä rangaistus ollut liian lievä.

Itse hän vaati käräjäoikeuden kumoamista ja uutta käsittelyä. Hänen mukaansa kahta virolaista henkilöä olisi pitänyt kuulla, sillä heistä etenkin toisen kuulemisella olisi voinut olla iso merkitys arvioitaessa tahallisuutta ja osallisuutta.

Hän myös kiisti yhä tienneensä, että varojen siirtoon liittyi mitään rikollista.

Rikokset vaatineet laajamittaiset järjestelyt

Hovioikeus päätyi siihen, ettei puuttuvien virolaisten tapauksessa ole kyse niin merkittävästä todistelusta, että asian ratkaisemista olisi lykättävä.

Itse rikoksen suhteen hovioikeus katsoi, että tuomittu on järjestänyt rahanpesun molemmissa tapauksissa yhdessä toisen tekijän ja hänellä on ollut olennainen ja aktiivinen rooli. Omaisuus on ollut suuri, teot suunnitelmallisia ja kokonaisuus hyvin moitittava.

Hovioikeus luonnehtii tapahtunutta kansainväliseksi, rajat ylittäväksi rikollisuudeksi, jonka toteuttaminen on vaatinut varsin laajamittaiset järjestelyt.

Toinen tuomitun jo käräjäoikeudessa peräänkuuluttamista virolaisista sai itse pari viikkoa sitten tuomion samassa jutussa. Hänen rangaistuksensa on samaa suuruusluokkaa kuin käräjäoikeuden suomalaiselle päätekijälle langettama.

Miljoonien eurojen rahanpesujutussa uusi tuomio: ulkomaanlinkkinä pidetylle virolaismiehelle lähes 3 vuotta vankeutta

Lue seuraavaksi