Hyppää sisältöön

NoHo Partners ilmoitti suurista yt-neuvotteluista – MaRa hallituksen linjauksista: "Erittäin huonoja uutisia meille"

Neuvottelut voivat johtaa muutoksiin organisaatiorakenteessa, henkilöstön lomauttamisiin osa- tai kokoaikaisesti, osa-aikaistamisiin tai irtisanomisiin.

NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström sanoo yhtiön joutuvan aloittamaan välittömät sopeuttamistoimet ravintolarajoitusten vuoksi. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Ravintolakonserni NoHo Partners aloittaa uudet yt-neuvottelut, yhtiön tiedotteessa kerrotaan. Neuvottelujen piiriin kuuluu koko konsernin henkilöstö eli noin 1 300 henkilöä Suomessa. Lisäksi ravintoloiden rajoitustoimenpiteiden vaikutukset heijastuvat välillisesti yhtiön noin 2 000 vuokratyöntekijään.

Neuvottelut alkavat maanantaina 5.10. Neuvottelut voivat johtaa yhtiön tiedotteen mukaan muutoksiin organisaatiorakenteessa, henkilöstön lomauttamisiin osa- tai kokoaikaisesti, osa-aikaistamisiin tai irtisanomisiin.

Neuvotteluissa käsiteltävät mahdolliset irtisanomiset koskevat ensisijaisesti hallinnollisia tehtäviä organisaation eri tasoilla.

Yhtiö kertoo laatineensa kolme eri skenaariota poikkeustilanteen ajaksi. Ravintoloiden jälleen auettua kesäkuun alusta yhtiö on edennyt perusskenaarion mukaan. Siinä myynti on noin 70–85 prosenttia edellisvuoden tasosta.

Hallituksen tiistaina määräämien ravintolarajoitusten myötä yhtiö arvioi siirtyvänsä toteuttamaan liiketoimintaansa low-skenaarionsa mukaisesti, jossa myynti on noin 50–70 prosenttia edellisvuoden tasosta, yhtiön tiedotteessa mainitaan.

– Näillä viranomaisrajoituksilla on merkittävä vaikutus ravintolatoimintaamme ja joudumme aloittamaan välittömät sopeuttamistoimet, jotka koskevat jopa tuhansien ihmisten toimeentuloa, NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström kommentoi tiedotteessa.

MaRa: Hallituksen päätös erittäin huono uutinen, 20 000 työntekijää voi jäädä työttömäksi

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan mukaan hallituksen päätös vaikeuttaa merkittävästi yöravintoloita ja niiden työntekijöiden asemaa.

Järjestön mukaan uusien rajoitusten myötä yli 40 prosentilla pubeista ja yökerhoista myynti alenee vähintään puolet. Sillä on myös kielteiset vaikutukset työntekijöiden asemaan. Kiihtymisvaiheen rajoitusten järjestö katsoo iskevän ankarasti kaikenlaisiin ravintoloihin.

– Nämä ovat erittäin huonoja uutisia meille, sanoo MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi Ylelle.

Järjestön mukaan pahimmillaan MaRan jäsenyritysten 70 000 työntekijästä 20 000 voi jäädä työttömiksi konkurssien ja irtisanomisten vuoksi.

– Jos Uudenmaan alue katsotaan kiihtymisvaiheen alueeksi niin siellä alkaa iso konkurssiaalto ja iso työttömyys. Tilanteessa, jossa ravintoloiden kassat ovat aivan tyhjillään, niin ne eivät kestä missään tapauksessa näin kovia rajoituksia, Lappi sanoo.

Hallitus perusteli rajoituksia koronaviruksen leviämisen estämisellä. Järjestö kritisoi myös sitä, että viranomaiset eivät ole sen mukaan ilmoittaneet, kuinka paljon asiakkaita on altistunut yöravintoloissa ja kuinka moni on saanut siellä varmuudella koronatartunnan.

Hallitus kertoi tiistaina tiedotustilaisuudessa, että koronaepidemiasta eniten kärsineiden yritysten tuki menee jatkovalmisteluun. Hallitus aikoo selvittää yleisen määräaikaisen yritysten kustannustuen käyttöönottoa.

MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan tukien pitäisi olla yksinkertaisia, yrityksiä tasapuolisesti kohtelevia ja nopeasti vaikuttavia.

– Ainoa hyvä asia tässä oli, että näitä kustannuksia kompensoidaan ravintoloille, mutta ne eivät varmasti ole riittäviä, jos kiihtymisvaiheen rajoitukset tulevat voimaan, Lappi sanoo.

Lue lisää:

.
.