Hyppää sisältöön

STM:n kansliapäällikkö: Uudenmaan tiukennetut ravintolarajoitukset käyttöön reilun kahden viikon päästä

Hallitus päätti tänään tiistaina, että kiihtymisvaiheessa olevissa maakunnissa ravintolat joutuvat lopettamaan anniskelun jo kello 22 ja sulkemaan ovensa kello 23.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila
A-studiossa kysyttiin, miten Suomen eri alueet ovat varautuneet koronaan?

Tiukennetut rajoitukset ravintoloiden aukioloaikoihin ja asiakasmääriin otettaneen käyttöön Uudellamaalla vasta reilun parin viikon päästä, arvioi sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila Ylen A-studiossa.

Hallitus päätti tänään tiistaina, että ravintoloiden täytyy ensi torstaista lähtien lopettaa anniskelu kello 24 ja sulkea ovensa kello 1 yöllä. Jos maakunnan koronatilanne ajautuu kiihtymisvaiheeseen, joutuvat ravintolat lopettamaan anniskelun jo kello 22 ja sulkemaan ovensa kello 23. Lisäksi kiihtymisvaiheessa ravintola saa ottaa sisään enintään puolet suurimmasta asiakasmäärästä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella ollaan jo nyt epidemian kiihtymisvaiheessa.

Varhila huomautti tiistaina A-studiossa, että ravintoloilla on uuden ravintola-asetuksen mukaan siirtymäaikaa ensi viikon torstaihin eli 8.10. asti.

– Sitten kun vielä arvioidaan, onko meillä alueita, jotka ovat siinä tilanteessa, että pitää ottaa tiukemmat rajoitukset käyttöön, niin varmasti ainakin reippaan viikon verran mennään siitä vielä eteenpäin, Varhila sanoi A-studiossa.

Varhilan mukaan sosiaali- ja terveysministeriössä on mallinnus- ja tilannekuvaryhmä, joka kokoontuu viikoittain. Ryhmä tekee viikoittaisen arvion siitä, onko jokin alue sellaisessa kiiihtymisvaiheessa, että tiukemmat ravintolarajoitukset pitää ottaa käyttöön.

Valtioneuvosto tekee ryhmän arvioiden pohjalta päätöksiä kahden viikon välein.

Kiihtymisvaiheeseen siirtymässä kuusi aluetta

STM on kartoittanut Suomen eri alueiden varautumista koronan leviämiseen.

– Siitä syntyi se kuva, että meillä on kuusi aluetta, jotka ilmoittavat, että ne mahdollisesti ovat siirtymässä kiihtymisvaiheeseen. Siellä on jo jokaisella alueella pohdittu niitä toimenpiteitä, joita he mahdollisesti ottavat käyttöön, Varhila selitti.

Varhila nosti HUSin alueen esiin hyvänä esimerkkinä.

– HUS tuli jo viime perjantaina ulos omilla suosituksillaan. Sekä laajemmalla maskin käytöllä että jopa yksityistilaisuuksien kokoontumisrajoituksilla, Varhila huomautti.

Lisää aiheesta: