Trumpin ja Bidenin väittelystä tuli huutokisa, katso parhaat palat – Tutkija: "Biden oli kalpea, väsynyt ja takelteli vastauksissaan"

Professori Benita Heiskasen mukaan asiakysymykset hautautuivat kaoottisen keskustelun ja heikon esiintymisen alle.

Trump vyörytti ja keskeytti, Biden puolustautui maltillisesti
Trump vyörytti ja keskeytti, Biden puolustautui maltillisesti

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja hänen vastaehdokkaansa Joe Biden ottivat riitaisasti yhteen ensimmäisessä vaaliväittelyssään aamuyöllä Suomen aikaa.

Käymme tässä artikkelissa läpi väittelyn kulkua. Niitä kommentoi Ylelle myös professori Benita Heiskanen Turun yliopiston John Morton -keskuksesta.

Lue myös:

1. Ehdokkaat tölvivät toisiaan armotta

Debatti suistui nopeasti huutokisaksi, jossa ehdokkaat keskeyttivät toisiaan ilkeillä välihuomautuksilla. Asialliset vastaukset jäivät silkan kaaoksen jalkoihin, eikä moderaattori Chris Wallace saanut etenkään presidentti Trumpia kuriin.

Kun Biden vaati Trumpia tekemään fiksuja päätöksiä koronakriisissä, Trump vastasi ilkeilemällä Bidenin älykkyydestä.

– Valmistuit luokkasi huonoimpana. Älä käytä sanaa fiksu minun seurassani, koska et ole fiksu, Trump tölvi.

Biden taas haukkui Trumpia Yhdysvaltain historian huonoimmaksi presidentiksi eikä nähnyt ylipäätään mitään hyvää hänen toimissaan. Hän kutsui Trumpia myös klovniksi tämän keskeyttelyn takia.

Tutkija Benita Heiskasen mukaan kaaoksesta on nousemassa pääpuheenaihe Yhdysvaltain mediassa.

– CNN kutsui tätä jo paskamyrskyksi, Heiskanen sanoo.

2. Trump sai Bidenin takeltelemaan

Trump sai sotkettua Bidenin pasmoja hyökkäyksillään ja välihuudoillaan. Trump nosti muun muassa esille Bidenin Hunter-pojan, jolla oli hämäräksi väitettyjä bisneksiä Ukrainassa.

Kun Trump syytti Bidenia poliisien vastustamisesta ja pyysi Bidenia nimeämään edes yhden poliisiliiton, joka tukisi tätä, Biden jäi sanattomaksi ja yritti sanoa, ettei aika riittänyt asian käsittelyyn.

Bidenia keskeytykset selvästi turhauttivat.

– Pitäisit jo pääsi kiinni, Biden puuskahti jälleen yhden keskeytyksen jälkeen.

Benita Heiskasta ihmetyttää Bidenin aseettomuus väittelyssä.

– Trump oli paljon terveemmän ja dynaamisemman oloinen sekä varma mielipiteistään. Biden oli kalpea, väsynyt ja takelteli vastauksissaan, Heiskanen arvioi.

Trumpin keskeytyksissä oli kyse harkitusta taktiikasta. Trump on väittänyt, että Biden on liian vanha presidentiksi, ja epävarma esiintyminen vahvistaa tätä kuvaa.

3. Biden vahvoilla asiakysymyksissä

Biden pärjäsi hyvin monissa asiakysymyksissä, kun hän pääsi puhumaan niistä keskeytyksettä.

– Biden oli vahva etenkin taloudessa ja ympäristökysymyksissä, Heiskanen arvioi.

Biden pystyi selittämään, miten Trumpin veronalennukset ovat hyödyttäneet rikkaimpia ja kuinka talouden toipuminen edellyttää koronakriisin hoitoa.

Kun puhe kääntyi ilmastonmuutokseen, Trump puhui raikkaasta ilmasta ja siitä, että Kalifornian metsäpalot johtuvat huonosta metsänhoidosta.

Biden puolestaan lupasi palata Pariisin ilmastosopimukseen ja kertoi, että ilmastonmuutoksen torjunta tuo tuhansia työpaikkoja.

– Toisaalta asiakysymykset hautautuvat yleisesti heikon esiintymisen ja kaoottisen keskustelun alle, professori Heiskanen arvioi.

4. Trump ei sitoutunut vaalitulokseen

Vaalien yllä leijuu epävarmuus ja jopa väkivallan uhka, koska presidentti Trump ei ole suostunut sitoutumaan vaalitulokseen.

Debatissa Trump puhui jo suoraan siitä, että vaaleissa huijataan varmasti, kun postiäänestys lisääntyy koronakriisin takia. Todellisuudessa tutkimukset eivät tue väitteitä vaalivilpistä.

Kun Trumpilta kysyttiin, aikooko hän kannustaa äänestäjiä pysymään rauhallisina, hän vastasi haluavansa lähettää kannattajiaan tarkkailemaan äänestyspaikkoja.

– Tämä ei pääty hyvin, Trump sanoi pahaenteisesti.

Professori Benita Heiskasen mukaan väkivallan uhka nousee entistä suuremmaksi puheenaiheeksi väittelyn myötä. Trumpin leirissä on puhuttu väkivallasta, jos vaalitulosta ei uskota.

– Hänen poikansa Don Jr. Trump on jo nyt kehottanut kansalaisten "armeijaa" tukemaan Trumpia tarpeen vaatiessa, Heiskanen sanoo.

Kirjeenvaihtaja Mika Hentusen mukaan Trumpin vastaukset kuulostivat vaarallisilta.

5. Uusia äänestäjiä tuskin löytyi

Molemmat ehdokkaat vetosivat lähinnä omaan kannattajakuntaansa. Argumentit olivat tuttuja ehdokkaiden aiemmista puheista ja esiintymisistä.

Professori Benita Heiskanen ei usko, että väittely sai uusia tai liikkuvia äänestäjiä liikkeelle.

– Uskon, että äänestäjät kokivat tämän aika luotaantyöntävänä, Heiskanen arvioi.

Etenkin Trump tarvitsisi nyt lisää kannatusta, koska hän on tällä hetkellä jäljessä mielipidemittauksissa.

Väittely on katsottavissa tässä artikkelissa. Se esitetään myös suomeksi tekstitettynä TV:ssä ja Yle Areenassa.

Lue myös: