Hyppää sisältöön

Oulun kaupungin mukaan JHL:n ja Jytyn työtaistelu on laiton lakko

Jytyn edustajan mukaan lakon laillisuudesta ei päätä työnantaja vaan viime kädessä työtuomioistuin.

Lakon järjestämisestä ilmoitettiin vasta tiistaina iltapäivällä. Äkillinen aikataulu johtuu Jytyn edustajan mukaan siitä, että päätöksiä ulkoistusprosessien jatkamisesta tehdään jo ensi maanantaina. Kuva: Matias Sieppi / AOP

JHL:n ja Jytyn jäsenien kolmipäiväinen lakko nähdään Oulun kaupungilla laittomana poliittisena työtaisteluna. Kaupungin tiedotteessa kaikkia työntekijöitä kehotetaan tulemaan työvuorojensa mukaan töihin. Kaupunki sanoo, että myöskään muihin järjestöihin kuuluvilla työntekijöillä ei ole oikeutta kieltäytyä lakon alaisista töistä.

Ammattiliitto Jytyn Oulun alue-esimies Jarmo Raappana vetoaa lakien ja kansainvälisten sopimusten takaamaan oikeuteen lakkoilla.

– Työnantaja on toiminut härskisti, on uhkailtu muutoksilla työsuhteen ehtoihin, peloteltu jopa irtisanomisilla. Suomi ei ole mikään banaanivaltio, meillä on Suomen lakiin perustuva oikeus ja kansainvälisiin sopimuksiin vedoten oikeus lakkoilla tämmöisessä tilanteessa.

Jarmo Raappanan mukaan vain työtuomioistuin voi tehdä ratkaisun lakon laittomuudesta, ei työnantaja – vaikka työtaistelu pidettäisiinkin työrauhavelvoitteen vallitessa. Oulun kaupunki on myös todennut, että lakon laillisuudesta päättää viime kädessä työtuomioistuin.

Oulun kaupunki suunnittelee ulkoistavansa kaupungin ateria- ja puhtauspalvelut, koulusihteerit sekä ICT-palvelunsa. Työtaistelussa on Jytyn jäseniä kaikista näistä henkilöstöryhmistä. Kaikkiaan kahden liiton jäseniä on lakossa noin 2 000.

Kaupunginhallitus hyväksyi ulkoistussuunnitelman osaltaan maanantaina, valtuuston päätettäväksi ulkoistusten jatkaminen menee 5. lokakuuta.

Lisää aiheesta:

Oulussa lakosta laajoja vaikutuksia kaupungin eri toimintoihin – kouluissa ei välttämättä saa lämmintä ruokaa, kirjastoja ja liikuntapaikkoja kiinni

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.