1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. golf

Julkkisten somepäivitykset saivat nuoret ryntäämään golfkentille – 18-vuotiasta Ada Huhtalaa innosti oma isä

Koronaviruspandemia perui suomalaisten golfmatkat ulkomaille, joten kotimaan kentät pullistelevat nyt harrastajista.

golf
Ada Huhtala golffaamassa Tuosassa.
18-vuotiaalla Ada Huhtalalla on selvät suunnitelmat golfuralla etenemisestä.

Pallo lentää kaaressa hiekkaesteestä viheriölle. 21-vuotias Patric Huittinen harjoittelee bunkkerilyöntiä, joka on monelle golfarille hankala lyönti.

Huittinenonpelannut golfia noin neljän vuoden ajan.

– Golfin harrastaminen oli pitkäaikainen haave. Kun en voinut loukkaantumisten takia harrastaa muita lajeja, oli hyvä se haave toteuttaa.

Laji vei Huittisen mennessään. Tänä kesänä hän on pelannut jo 100 kierrosta. Yhden kierroksen pelaamiseen kuluu 4–5 tuntia, joten kentällä on vierähtänyt jokunen tunti.

– Korona on lisännyt todella paljon pelaamista. Töiden osalta kesä oli todella erilainen, joten golfille jäi enemmän aikaa.

Patric Huittinen Tuosan golfkentällä.
Patric Huittinen pelaa usein kavereidensa kanssa.Mikko Savolainen / Yle

Suomen Golfliiton mukaan golfharrastajien määrä on kasvanut rajusti koko Suomessa. Golf vaikuttaakin olevan yksi harvoista liikuntamuodoista, jota on uskallettu harrastaa koronasta huolimatta.

Golfliiton toiminnanjohtajan Juha Korhosen mukaanerityisesti nuoret aikuiset ja juniorit ovat löytäneet lajin pariin.

– 2010-luvulla alle 20-vuotiaiden junioreiden määrä väheni, mutta viime vuonna oli nousua ja tänä vuonna on ollut huima 20 prosentin hyppäys ylöspäin.

Korhosen mukaan nuoria vetävät lajin pariin ulkoilu ja terveysvaikutukset. Myös lajin sosiaalisuusja pelin tasoitusjärjestelmä, joka mahdollistaa eritasoisten pelaajien keskinäisen kilvoittelun, innostaa nuoria.

– Olosuhteet ovat myös yksi syy. Ihmisillä on ollut enemmän aikaa, ja golf on ollut hyvin esillä sosiaalisessa mediassa erilaisten julkkisten, kuten muusikoiden kautta, kertoo Korhonen.

Vieraspelaajien määrä kasvussa

Suomen golfliitto on jo Suomen suurin nuoriso- ja urheilujärjestö ja se ohittaa jäsenmäärissä jo jalkapallonkin.

Suomen golfliiton mukaan kaikkiaan rekisteröityneitä golfareita on Suomessa reilut 148 000. Määrä on kasvanut tänä vuonna noin 8 000 henkilöllä.

Myös kentillä pelatut kierrosmäärät ovat kasvaneet valtakunnallisesti. Useilla kentillä on lähes kolmekymmenen prosentin kasvu viime vuoteen verrattuna.

Esimerkiksi Kotka golfin kentällä Kotkan Mussalossa on pelattu lähes 33 000 kierrosta tällä kaudella. Kasvua edellisvuoteen verrattuna on 35 prosenttia. Myös Iitin ja Koski-golfin kentillä Kouvolassa kasvoivat kierrosmäärät lähes kolmanneksen vuoteen 2019 verrattuna.

Viipuri Golf toimitusjohtaja Kari Kalin.
Viipuri golfin toimitusjohtaja Kari Kalin mukaan Tuosan kentällä päästiin tällä kaudella lähes 30 000 kierrokseen.Mikko Savolainen / Yle

Kotimaassa tapahtuva golfmatkailu on lisääntynyt erityisesti siksi, että suomalaiset eivät ole päässeet koronarajoitusten takia ulkomaille harrastamaan.

– Golf on saanut oman osansa siitä, ettei ulkomaille ole päästy. Kurssit ovat kevään jälkeen vetäneet hyvin väkeä ja olemme tyytyväisiä, kertoo Viipuri golf Oy:n toimitusjohtaja Kari Kalin Lappeenrannasta.

Viipurin golfilla on Lappeenrannassa kaksi kenttää, Tuosassa sijaitseva 18-reikäinen kenttä ja kaupungin keskustan tuntumassa Kahilanniemessä 9-reikäinen kenttä.

Muun muassa 18-vuotiaalla Ada Huhtalalla oli syyskuun viimeiselle viikolle muita suunnitelmia kuin oleskelu Suomessa.

EM-kisat jäivät väliin

Ammattilaiseksi tähtäävä Huhtala on pelannut golfia reilut kuusi vuotta. Huhtala kilpailee nuorten Suomen maajoukkueessa ja hänen pitikin parhaillaan olla Sloveniassa EM-kisoissa. Suomi päätti kuitenkin olla lähettämättä pelaajia kisoihin koronariskin takia.

– Ymmärrän tilanteen, mutta harmittaahan se, koska arvokisat ovat aina arvokisat. Tämä oli viimeinen mahdollisuuteni kisata U18-kisoissa. Ensi vuonna joutuu tappelemaan paikoista naisten joukkueessa.

Huhtala päätyi golfin pariin isän suosituksesta.

– Harrastin ala-asteella telinevoimistelua, mutta 5. luokalla into alkoi lopahtaa. Iskä houkutteli golfkentälle, ja siinä vaiheessa innostuin lajista.

Ada Huhtala golffaamassa Tuosassa.
Ada Huhtala käy neljästi viikossa kuntosalilla huoltamassa kehoaan: "Golf on yksipuolinen laji, jossa tulee paljon toistoja samalta puolelta."Mikko Savolainen / Yle

Huhtalalla on selvä suunnitelma uralla etenemiseen.

– Käyn ensin Suomessa loppuun lukion, jota on puolitoista vuotta vielä jäljellä. Sitten suuntaan jenkkeihin collegeen pelaamaan ja opiskelemaan. Sieltä valmistuu neljässä vuodessa, minkä jälkeen ryhdyn ammattilaiseksi.

Vaikka suunnitelma kuulostaa helpolta, Huhtala ei usko, että kaikki sujuu aivan niin vaivattomasti.

– Eiköhän siinä jotain mutkia tule vastaan, hän naurahtaa.

Lue seuraavaksi