Heikki Luukkanen – tunnettu radioääni ja määrätietoinen edunvalvoja on poissa

Imatralainen Heikki Luukkanen oli lähes kaikkien eteläkarjalaisten tuntema radiopersoona ja tunnettu vaikuttaja.

Heikki Luukkanen teki uransa aikana tuhansia radiojuttuja ja vaikutti vuosikymmeniä maakuntapolitiikassa. Kuva: Yle

Imatralainen toimittaja ja poliitikko Heikki Luukkanen on kuollut. Hän menehtyi äkilliseen sairauteen sunnuntaina 27.9.2020.

Luukkanen poistui keskuudestamme niin yllättäen, että tieto hänen kuolemastaan saavutti Imatran kaupunginhallituksen maanantaina kesken seminaarin. Osallistujat olivat jo ehtineet ihmetellä Heikki Luukkasen poissaoloa – Luukkanen oli aina pitänyt huolen, että jos ei itse pääse kokoukseen, hankkii itselleen sijaisen. Seminaari keskeytettiin ja osallistujat pitivät hiljaisen hetken.

Erilaiset kokoukset ja edustaminen olivat osa Heikki Luukkaista vuosikymmenten ajan, mutta vielä suuremmalle yleisölle hän kuitenkin oli kaikkein tunnetuin Yleisradion toimittajana.

Luukkasen esimiehenä vuosia Lappeenrannassa toiminut Ylen päällikkö Sari Lehtinen muistelee Heikkiä osaavana ja määrätietoisena toimittajana.

– Heikki oli kokenut, verkostoitunut ja älykäs toimittaja, joka teki työtä koko persoonallaan. Hänelle Imatra ja Etelä-Karjala eivät olleet pelkästään työ ja koti, vaan myös osa identiteettiä. Arvostan Heikkiä paitsi ihmisenä myös kollegana. Hän jätti muistoja ja osaamista meihin nuorempiin kollegoihin. Journalistina hän oli rohkea oman tiensä kulkija.

Yleisradioon Heikki Luukkanen tuli toimittajaksi vuonna 1971. Hän oli Lappeenrannan toimituksen esimies vuosina 1972–1976.

Luukkasen työpiste oli suurimman osan hänen työurastaan Imatralla, josta hän raportoi erityisesti Imatran, Ruokolahden, Rautjärven ja Parikkalan asioista. Toimitus sijaitsi Imatran keskusasemalla eli rautatieasemalla, josta hän aina aamuisin lähti raportoimaan maakunnan asioista radion kuuntelijoille.

Aito tunnelman välittäjä

Heikki Luukkanen oli koulutukseltaan kansakoulunopettaja. Tämä tausta näkyi ja kuului aidosti Luukkasen tekemisessä radio-ohjelmissa. Hän oli mainio haastattelemaan lapsia ja nuoria. Hiljainenkin lapsi avautui Luukkasen haastattelussa. Hänellä oli taito ymmärtää lasten ja nuorten ajatusmaailmaa, ja piti heitä tasa-arvoisina aikuisten kanssa.

Ehkä kansakoulusta oli virinnyt kiinnostus luontoa kohtaan. Heikki Luukkanen oli arvostettu ja pidetty toimittaja Yleisradion luonto-ohjelmissa. Hänen juttujaan Vuoksen varrelta, Saimaan rannalta, Parikkalan Siikalahdelta, Konnunsuon lintutornilta ja muista maakunnan luontokohteista kuultiin usein maakuntalähetysten lisäksi myös valtakunnallisissa Radio Suomen Luonto-Suomen sekä Metsäradion lähetyksissä.

Heikki Luukkanen Imatralla vuonna 2012. Kuva: Yle

Mutta Heikki Luukkanen oli myös pitkän linjan poliitikko ja ay-vaikuttaja. Yleisradiossa hän oli työntekijöiden luottamusmies ja pitkäaikainen Yleisradion ohjelmatyöntekijöiden puheenjohtaja. Luukkanen piti monien mielestä rajustikin kiinni työntekijöiden oikeuksista ja vastusti heikennyksiä.

Maakuntatoimittajana hän tunsi, miten erilaiset työolosuhteet ovat esimerkiksi Kajaanin tai Inarin toimituksessa verrattuna Helsingin Pasilan työntekijöihin.

Vuonna 2005 Heikki Luukkanen jätti toimittajan työt, kun hänet valittiin Yleisradion aluetoiminnan työsuojeluvaltuutetuksi. Hän jäi eläkkeelle vuonna 2009.

Poliitikko

Siinä missä Heikki Luukkanen piti tiukasti kollegojensa puolta ay-toiminnassa ja työsuojelussa, oli hän tunnetusti määrätietoinen ja periksiantamaton myös maakuntapolitiikassa. Luukkasen tiukan mielipiteen saivat kuulla niin kaupunginjohtajat, kansanedustajat kuin muut luottamushenkilöt.

Luukkanen kertoi jokin aika sitten itse, että on ollut yli 40 vuotta mukana tavalla tai toisella kunnallispolitiikassa. Hän oli Suomen sosialidemokraattisen puolueen jäsen.

Ensimmäisen kerran Luukkanen valittiin Imatran valtuustoon vuonna 1981. Tässä luottamustoimessa hän oli siis yhtäjaksoisesti liki 40 vuotta. Luukkasella oli vuosikymmenien aikana kymmeniä ellei satoja erilaisia luottamustoimia.

Toinen imatralainen konkaripoliitikko, kaupunginvaltuuston jäsen Heikki Tanninen, muistelee tutustuneensa Luukkaseen nimenomaan politiikan ympyröissä. Vaikka puolueen sisällä oli välillä kilpailuakin, tuli monet vaalit yhdessä käytyä läpi. Tanninen arvostaa edesmennyttä puoluetoveria erityisesti asioiden perusteellisesta valmistelusta ja taustojen selvittelystä.

– Kyllä se perintö jälkipolville on nimenomaan aktiivisuus, osallistuminen ja paneutuminen asioihin. Heikillä oli lahjakkuutta ja yleissivistystä politiikkaan. Hän oli sanavalmis asioiden esiintuoja, sanailee Heikki Tanninen.

Heikki Luukkanen oli kuolemaansa saakka Itä-Suomen koulun hallituksen, Imatran vammaisneuvoston sekä Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymän valtuuston puheenjohtaja. Lisäksi hän oli jäsenenä muun muassa Imatran kaupunginvaltuustossa ja kaupunginhallituksessa sekä Etelä-Karjalan maakuntavaltuustossa.

Heikki Luukkanen oli kuollessaan 73-vuotias.