1. yle.fi
  2. Uutiset

Baarien työntekijät kauhuissaan uusista rajoituksista: "Meidät kaikki lomautetaan", "pahinta on epävarmuus", "en tiedä pystytäänkö toimimaan"

Hallituksen päätös kiristää ravintoloiden aukioloaikoja huolettaa alan työntekijöitä.

ravintolat
Turkulaisen yökerho Studion ravintolapäällikkö Jasmin Kettunen, taustalla neonvaloissa teksti "Everything was beautiful and nothing hurt"
Turkulaisen Studion ravintolapäällikön Jasmin Kettusen mielestä yökerhot on otettu aiheetta suurennuslasin alle. Johanna Manu / Yle

Hallituksen päätös ravintoloiden aukioloaikojen kiristämisestä herättää ahdinkoa etenkin iltaravintoloiden työntekijöissä.

Ravintolat joutuvat 8. lokakuuta lähtien lopettamaan anniskelun kello 24 ja sulkemaan ovensa kello 1 yöllä.

– Se tarkoitti sitä, että meidät kaikki lomautetaan. Lomautus alkaa lauantaina, sanoo helsinkiläisen ravintola Kaivohuoneen hovimestari Konsta Kivistö.

Konsta Kivistö, hovimestari, kaivohuone
Ravintola Kaivohuoneen hovimestari Konsta Kivistö ei vielä mieti alanvaihtoa, vaikka lomautus iske päälle toistamiseen.Rami Moilanen/ Yle

Kivistöllä on mieli apeana. Paluu keväällä tutuksi tulleen Kelan, ammattiliiton ja työttömyyskassan tarjonnan äärelle ei houkuttele.

– Kyllä se pahalta tuntuu. Ei tiedä mitä nyt tekee ja millä vaikka joululahjoja ostaa tulevaisuudessa, Kivistö sanoo.

Myös turkulaisessa yökerhossa mietitään miten tästä eteenpäin.

– Pahinta on epätietoisuus. Yökerhot aukeaa klo 22 ja parhaat myyntitunnit on yhdestä-kolmeen. Nyt ne kaikki leikataan. En tiedä pystytäänkö toimimaan, sanoo Studion ravintolapäällikkö Jasmin Kettunen.

Turkulaisen yökerho Studion ravintolapäällikkö Jasmin Kettunen
Yökerho Studion ravintolapäällikkö Jasmin Kettunen epäilee, että konkursseja tulee, jos tilanne kestää pitkään. Rajoitusten välissä ei ole vielä ehditty paikata sulkuajan tappioita. Johanna Manu / Yle

Kettunen ei haluaisi joutua samaan tilanteeseen kuin keväällä, jolloin ravintolat suljettiin kuukausiksi.

– Siinä kun joudut sanomaan 15 työntekijälle, että mä en tiedä koska voin tarjota töitä, niin se on todella ikävää, Kettunen sanoo.

Moni vaihtaa nyt alaa

Koronatilanteen pahentumisella ja hallituksen päätöksillä on vaikutusta ruokaravintoloihin asti.

– Vaikka uudet rajoitukset eivät koske lounasravintoloita, niin ihmiset pelkäävät nyt käydä niissä, kertoo turkulaisen ruokaravintola Dennisin kokki ja pääluottamusmies Sasu Haapanen.

Turkulaisen ruokaravintola Dennisin kokki ja pääluottamusmies Sasu Haapanen.
Turkulaisen ravintola Dennisin kokin Sasu Haapasen mukaan pelko tulevaisuudesta on kasvanut niin paljon, että moni vaihtaa työpaikkaa ja kouluttautuu uudelleen.Johanna Manu / Yle

Kevään ja nyt syksyn rajoitukset korventavat ravintola-alan työntekijöitä.

– Kasvava epävarmuus. Se on suurin ongelma tällä hetkellä, Haapanen sanoo.

Hänen mielestään moni näkee tulevaisuuden synkkänä ja on jo vaihtanut alaa.

– Varsinkin noissa isommissa ketjuissa maralaisia (Matkailu- ja ravintolapalvelut ry.) on siirtynyt paljon kauppaan töihin. Sieltä on oikeastaan alkanut trendi eli joukkopako alalta, Haapanen sanoo.

Rajoitukset vievät tuhansia työpaikkoja

Myös Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen on huolissaan rajoitusten vaikutuksista alan työpaikkoihin ja työllisyyteen.

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan mukaan rajoitusten takia ravintoloista ja yökerhoista häviää korona-ajaksi arviolta noin 20 000 työpaikkaa. Ala työllistää tällä hetkellä 70 000 työntekijää.

Lisäksi alan työehtosopimusneuvottelut ovat kesken.

– Eilen julkistetut uudet rajoitukset eivät paranna työehtosopimusneuvottelujen tilannetta, Rönni-Sällinen sanoo tiedotteessa.

Lue lisää:

"On vaikea uskoa, että ihmiset tulisivat perjantaina jo iltakuudelta ravintolaan", sanoo yrittäjä – uudet rajoitukset rokottavat baarien kävijämääriä

Yritysten uusiin koronatukiin tulee todennäköisesti muutoksia tuen alarajaan ja kustannusten määrittelyihin – potti kasvamassa 500 miljoonaan

Lue seuraavaksi