1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lakot

Ammattiliitot harkitsevat rikosilmoituksen tekemistä Oulun kaupungista – syyttävät, että lakkoon osallistujia uhattu jopa irtisanomisilla

Lähihoitajat älähtivät lakonalaisten töiden teettämisestä.

Kolmipäiväiseen lakkoon osallistuu noin 2000 JHL:n ja Jytyn jäsentä. Kuvituskuva,. Kuva: Silja Viitala / Yle

Ammattiliitot JHL ja Jyty harkitsevat nyt rikosilmoituksen tekemistä Oulun kaupungista.

Liittojen työntekijöiden mukaan työnantaja on uhkaillut, painostanut ja esittänyt lainvastaisia kysymyksiä liittoon kuulumisesta pakottaakseen työntekijät töihin lakon aikana.

Liittojen saamien tietojen mukaan kaupungin edustajat ovat uhkailleet lakkoon osallistuvia jopa työsuhteen irtisanomisilla.

JHL ja Jyty ovat lähettäneet kaupungin edustajille eilisiltana vaatimuksen lopettaa painostaminen välittömästi ja täydellisesti.

Ammattiliitot huomauttavat, että työnantajalla ei ole oikeutta kysyä liittoon kuulumisesta, sillä se on tietosuojalain mukainen asia. Samoin liittoon kuuluminen liittyy yksilön järjestäytymisvapauteen.

Kaupungin työntekijät ovat kokeneet työnantajan käyttäytymisen uhkaavana ja pelottavana.

Lähihoitajia määrätty tekemään lakonalaista työtä

Oulun kaupungin lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin jäsenet ovat puolestaan huolissaan siitä, että heidät määrätään tekemään lakonalaista työtä, vaikka he ovat ilmaisseet pidättyvänsä siitä.

SuPerin mukaan tällaista menettelyä on tullut viime viikolta ilmi, jolloin JHL ja Jyty ilmoittivat yhden päivän lakosta ateria- ja siivouspalveluiden osalta.

SuPerin mukaan Oulun kaupungin on löydettävä muita keinoja selvitä tilanteesta, sillä lähi- ja perushoitajat ovat omasta työstään kuormittuneita, eikä työn määrää saa lisätä tai tehtävänkuvia laajentaa työtaistelutoimien vuoksi. Liiton mukaan välttämättömien tehtävien, kuten ruokahuollon, järjestämiseen on osoitettava riittävä henkilöresurssi. Vastuu tästä on Oulun kaupungilla, ei yksittäisillä työntekijöillä.

Lisää aiheesta:

Oulussa lakosta laajoja vaikutuksia kaupungin eri toimintoihin – kouluissa ei välttämättä saa lämmintä ruokaa, kirjastoja ja liikuntapaikkoja kiinni

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.