1. yle.fi
  2. Uutiset

Asiantuntijat kannattavat maakuntakenttien lentojen tukemista – verorahoilla tuettaisiin reilun puolen vuoden jatkoa viidelle kentälle

Työryhmä korostaa, että valtion ostoliikenne on väliaikainen ratkaisu.

lentoliikenne
Finnairin kone lentokentällä.
Lentoliikennettä selvittänyt työryhmä esittää väliaikaista valtion tukea maakuntien lentoliikenteeseen.Marianne Mattila / Yle

Viisi maakunnallista lentokenttää on saamassa apua lentoliikenteen jatkamiseen kentille.

Maakuntien lentoliikennettä selvittänyt työryhmä esittää, että valtio ostaisi lentoliikennettä Kokkolan, Joensuun, Kajaanin, Jyväskylän ja Kemin lentoasemille vuoden 2021 loppuun saakka.

Nopeasti työnsä tehnyt ryhmä on jättänyt esityksensä (siirryt toiseen palveluun) liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakalle (sd.) Harakka nimesi työryhmän miettimään pysyvää ratkaisua maakuntakentille.

Työryhmä kuitenkin korostaa, että tuki olisi väliaikainen ja turvaisi perustason lennot kentille vuoden 2021 loppuun. Maakuntien kenttien pysyvää ratkaisua on ryhmän mukaan mietittävä uudessa valtakunnallisessa pitkänajan liikennesuunnitelmassa. Suunnitelma tulee eduskuntaan näillä näkymin ensi vuoden keväällä.

Asiantuntijoiden näkemyksen mukaan kenttien lennoista pitää aloittaa välittömästi kilpailutus, joka kestää arviolta kolmesta kuuteen kuukautta.

Finnair on jo ilmoittanut, että se palauttaa kyseisille viidelle maakuntakentälle yksittäisiä viikkovuoroja lokakuun 2020 lopusta maaliskuun 2021 loppuun saakka. Ajatuksena on, että valtion ostamat lennot käynnistyvät Finnairin liikenteen päätyttyä.

Työryhmä koostui vastuuministeriön virkamiesten lisäksi lentokenttäpaikkakuntien edustajista.

Tukea suunnitellaan ensi vuoden budjetin yhteyteen.

Valtio on tukenut aikaisemmin Helsingin ja Savonlinnan välistä lentoliikennettä. Tukisumma on ollut vuosittain miljoona euroa. Ostoliikenteeseen käytetään budjetista samoja rahoja, joista tuetaan muun muassa suurten kaupunkiseutujen joukkoliikennettä ja vähäliikentaisiä junavuoroja.

Työryhmä ei ole arvioinut, kuinka paljon rahaa lentojen ostamiseen tarvitaan. Työryhmä näkemyksen mukaan koronan takia tarvitaan toimia, joilla turvataan lentoliikenteen ennakoitavuus vientivetoisille alueille.

Lue myös:

Työryhmä alkaa selvittää viiden maakuntakentän lentojen turvaamista – myös kilpailutus puntariin

Lue seuraavaksi