Välikysymyskeskustelussa pääministeri Marin ja kokoomus jälleen napit vastakkain – Yle seurasi hetki hetkeltä

Korona-ajan ensimmäinen välikysymys koski hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikan tavoitteita.

Pääministeri Sanna Marin (SDP) kuuntelee, kun valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) vastaa opposition välikysymykseen eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 30. syyskuuta 2020.
Välikysymyskeskustelu hallituksen talouspolitiikasta eduskunnassa.

Hallitus vastasi keskiviikkona iltapäivällä välikysymykseen talous- ja työllisyyspolitiikasta.

Korona-ajan ensimmäisen välikysymyskeskustelun aikana tunteet kävivät kuumina ja ilma oli välillä sakeana välihuudoista.

Välikysymyksen allekirjoittaneiden oppositiopuolueiden mielestä hallituksen talouspolitiikka on vastuutonta, eikä hallitus ole onnistunut saamaan kasaan lupaamiaan työllisyystoimia. Oppositio myös syyttää hallitusta hallitusohjelmaan kirjatun työllisyystavoitteen unohtamisesta.

Hallitus puolusti talouspolitiikkaansa vetoamalla siihen, että koronakriisin oloissa alkuperäisestä työllisyystavoitteesta ei ole mahdollista pitää kiinni. Hallitus myös vakuutti, että se tekee päätökset, jotka kasvattavat työllisyyttä 80 000 työllisellä vuosikymmenen loppuun mennessä.

Hallituspuolueiden edustajat hyökkäsivät monissa puheenvuoroissaan opposition kimppuun. Oppositiopuolueista perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit saivat syytöksiä kokoomuslaisen talouspolitiikan myötäilystä, kun ne lähtivät mukaan välikysymykseen.

Huomiota herätti myös kokoomuksen ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) välillä käyty kiista siitä, miksi välikysymykseen vastasi pääministerin sijaan valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.).

Marin huomautti, että oppositio teki samansisältöisen välikysymyksen myös vuosi sitten budjettiriihen jälkeen. Silloinkin vastausvuorossa oli keskustalainen valtiovarainministeri, Mika Lintilä. Marinin mukaan kokoomus yritti kysymyksellään luoda mielikuvaa ylimielisestä pääministeristä. ** **

Marinin ja kokoomuksen kireät välit ovat aiemminkin herättäneet huomioita. Al-holia koskevassa välikysymyskeskustelussa viime vuonna Marin tiukkasi kokoomukselta, eikö puolueen edustajia hävetä.

  • Jutun pääkuvaa klikkaamalla voit katsoa tallenteen välikysymyskeskustelusta.
  • Seurasimme keskustelun ensimmäiset tunnit hetki hetkeltä ja sen näet alta.

Lisää aiheesta: