1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n vaalit 2020

Mistä löytyisi faxi tai oikean kokoinen kirjekuori? –  Suomessa asuvat yhdysvaltalaiset taistelevat äänestysongelmien kanssa

Ulkomailta äänestäminen Yhdysvaltain vaaleissa on vaativa ja aikaavievä tehtävä. Jokaisella osavaltiolla on omat ehtonsa, jotka muuttuvat usein.

USA:n vaalit 2020
Sample absentee voting ballot for US state of Louisiana, November 2020 elections.
Louisianan osavaltion ennakkoäänestysliput marraskuulle 2020. Mark B. Odom / Yle

Osallistuminen marraskuun vaaleihin pitää Suomessa asuvat yhdysvaltalaiset kiireisinä ja jännittyneinä kuukausia etukäteen. Kiinnostus vaaleihin on tänä vuonna kovaa.

Ylen englanninkielinen toimitus haastatteli useita täällä asuvia yhdysvaltalaisia, jotka kertoivat kokemuksistaan.

Amerikkalainen äänestäjä joutuu itse etsimään tiedot kotiosavaltionsa ennakkoäänestyksen aikatauluista ja -vaatimuksista ja tilaamaan äänestysliput Suomeen. Vain viisi osavaltiota lähettää ulkomailla rekisteröityneille äänestäjille vaaliliput automaattisesti.

Mies laittaa kirjeen postilaatikkoon.
Posti on Yhdysvalloissa suosittu äänestämisessä yli puoluerajojen. Asiakas kirjelaatikolla Los Angelesissa elokuussa 2020. Christian Monterrosa / EPA

Pitkällinen valmistelu voi silti tuottaa pettymyksen – aika ei aina riitä muodollisuuksien täyttämiseen ja äänen perille menoon, kertovat Suomessa asuvat yhdysvaltalaiset. Ongelmia tuottavat niin vaatimukset oikeankokoisesta kirjekuoresta, faxin käytöstä kuin Yhdysvaltain postilaitoksen hitaudesta.

Jokaisella osavaltiolla omat ehtonsa

Minnesotasta Turkuun muuttanut Nichole Starkman kertoo, että hänen kotiosavaltionsa sallii ainoastaan paperisen äänestyslipun lähettämisen postissa.

–Äänestin jo elokuussa. Se onnistui, kun pyysin tiedot ehdokkaista etukäteen.

Valtaosa ehdokkaista rekisteröityy ja ilmoittaa mm. rahoituslähteensä jo alkuvuodesta, mutta osavaltiot lähettävät tiedot ja äänestysliput keskimäärin puolitoista kuukautta ennen vaaleja.

Ulkomailla asuville äänestäjille tämä voi olla liian tiukka aikataulu. Siksi he voivat käyttää Federal Voting Assistance Program -järjestelmää (siirryt toiseen palveluun), jossa tiedot saa aiemmin.

Tänä vuonna myös presidentti Donald Trump on jo äänestänyt tämän järjestelmän avulla.

Posti kulkee, jos kulkee

Helsingissä seitsemän vuotta asunut Charlotte Laihonen teki kesällä postitestin äänestämällä Louisianan paikallisvaaleissa.

– Ääni ei mennyt perille. Yhdysvaltain postilaitos petti.

Laihonen on seurannut Yhdysvaltain postin rahoitusleikkauksia ja uutisia lajitteluruuhkista. Ne kauhistuttavat häntä niin, että hän aikoo lähettää marraskuun vaalien äänestysliput yksityisen kuljetuspalvelun kautta.

– DHL:n tai UPS:n käyttö maksaa noin 70 dollaria, hän kertoo.

Kuvassa on faksi.
Yhdysvalloissa käytetään yhä faxia asiakirjojen lähettämiseen ja jopa äänestämiseen. Suomessa laite on jo harvinaisuus. AOP

Louisianassa hyväksytään myös monisivuisen äänestyslipun faxaaminen. Laihonen on selvittänyt, että Helsingistä löytyy vielä telefax-laite ainakin pääkirjastosta.

Alabama hyväksyy vain yhdenlaisen kirjekuoren

Kristen Tcherneschoff paljastaa, että hän ei ole onnistunut äänestämään Suomesta yhtään kertaa.

Kotiseutu on Alabamassa, jonne on rekisteröidyttävä joka vuosi. Vuoden 2016 vaaleissa ongelmaksi koitui oikeanlaisen kirjekuoren hankkiminen.

Kristen Tcherneshoff
Kristen Tcherneshoff Alabamasta on asunut Helsingissä neljä vuotta.Petteri Bülow / Yle

Osavaltio hyväksyy vain täysin valkoisen umpikuoren, joka on vielä suljettava suojakuoreen. Ensimmäinen äänestysyritys kaatui tähän muotovirheeseen. Sitten Tcherneschoff onnistui tilaamaan oikean mallin Britanniasta.

– Laitoin äänestyslipun uudelleen, mutta se ei enää ehtinyt ajoissa perille.

Ennen koronavirusta Tcherneschoff järjesti vaalien aikaan käynnin kotiseudulle, koska ennakkoäänestys on niin toivotonta. Nyt ei onnistu matkustaminenkaan.

Äänestyslippujen postitusapua saa Yhdysvaltain suurlähetystöstä Helsingissä. Sen kautta lähetettävien vaalikuorien on oltava lähetystössä viimeistään 6. lokakuuta.

Lue lisää:

Where's the nearest fax machine? Americans in Finland scramble amid postal voting disruption

Lue seuraavaksi