Hyppää sisältöön

Poliisi epäilee, että satunnaisesta murhan yrityksestä epäilty poika kuvasi Snapchat-videon: "Puukotin yhtä ja vankilaan tässä mennään"

Poliisi uskoo, että rikoksen uhri on valikoitunut satunnaisesti. Vangittu epäilty määrättiin mielentilatutkimukseen.

Kuvakaappaus videolta, jota poliisi epäilee tekijän kuvaamaksi. Kuva: Kuvakaappaus videolta.

Poliisi tutkii nettiin ladatun videon yhteyttä Tampereen Kaupin ulkoilualueella tapahtuneeksi epäiltyyn murhan yritykseen. Poliisi epäilee, että videon on teon jälkeen kuvannut alaikäinen poika, joka on vangittu todennäköisin syin epäiltynä murhan yrityksestä.

Oikeus päätti vangitsemisistunnossa myös lähettää 17-vuotiaan epäillyn mielentilatutkimukseen.

Poliisi kertoi tiistaina, että tuntemattoman henkilön kimppuun hyökättiin Kaupin ulkoilualueella. Uhri on hoidossa Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Poliisi uskoo, että uhri valikoitui satunnaisesti, tai ainakaan epäillyt eivät tunteneet häntä entuudestaan.

Poliisi otti kiinni tiistaina iltapäivällä kaksi nuorta tamperelaista poikaa epäiltyinä tekoon. Epäillyt ovat 16- ja 17-vuotiaita. 17-vuotiasta epäiltyä ei ole aiemmin tuomittu rikoksesta Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Epäilty oli vangitsemisoikeudenkäynnissä etäyhteydellä paikalla, mutta oikeus ei antanut lupaa kuvata sitä. Kuva: Antti Eintola / Yle

Snapchatista levinneellä videolla näkyy, kuinka joku kävelee hiekkatiellä puukko kädessään. Videolla miesääni kertoo, että hän on juuri yrittänyt ryöstää "jonkun viisi ihmistä".

– Sitten mä puukotin yhtä jonkun neljä–viis kertaa ja ei tässä, murhan yritys ja törkeän ryöstön yrityksiä, että vankilaan tästä mennään, miesääni sanoo videolla.

– Että kaverit tuutte sitten morottaan mua sinne.

Poliisi odottaa asianomistajia

Kuva: Silja Viitala / Yle, Samuli Huttunen / Yle

Ylen tiedossa on myös tapaus, jossa usean hengen kuvausryhmä kohtasi veitsellä uhanneet nuoret miehet UKK-Instituutin lähellä metsässä tiistaina.

Paikalla ollut Timo Rajakallio kertoo Ylelle, että heidät yritettiin ryöstää puukolla uhaten. Tilanne oli hänen mukaansa hyvin uhkaava.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Kinnunen kertoo, että hänen tietämänsä mukaan kukaan ei ole vielä ilmoittautunut asianomistajaksi törkeään ryöstöön. Epäiltyjen kuulustelut ovat vielä kesken, joten Kinnunen ei kommentoi, pitääkö poliisi videota juuri kyseisessä tilanteessa kuvattuna.

Poliisi pyytää Kaupin ulkoilualueella kello 12–14 liikkuneilta henkilöiltä havaintoja rikoksesta epäillystä poikakaksikosta.

Toinen pojista oli pukeutunut mustiin collegehousuihin ja mustaan maihinnousutakkiin, jossa oli koristeena leijonamerkki. Toisella oli yllään tummaa collegevaatetusta. Molemmilla oli pääväriltään mustat lippikset.

Havainnot voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.pirkanmaa@poliisi.fi tai soittaa numeroon 0295 445 317.

Väkivaltavideot puhuttavat

Nuorison väkivallanteoista kuvaamat videot ovat nousseet Suomessa viime aikoina puheenaiheeksi.

Vantaalla Kytöpuiston koulussa tapahtuneesta kuudesluokkalaisen pojan pahoinpitelystä kuvattu video lähti leviämään netissä. Poliisin tietoon on tullut, että videota on jaettu useissa eri viestipalveluissa.

Väkivaltavideoiden jakaminen lasten ja nuorten parissa on yleistynyt ja poliisia huolestuttava ilmiö. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen tietoon tulee ainakin kuukausittain videoita, joissa on kuvattu tappelua tai pahoinpitelyä. Poliisi neuvoo, että väkivaltaisia videoita ei pidä katsoa eikä varsinkaan levittää.

Päivitys 30.9.2020 klo 15.07: Juttuun on lisätty julkaisun jälkeen tietoa sekä kuvia ja sen rakennetta on muokattu.

Päivitys 30.9.2020 klo 15.48 Juttuun on päivitetty epäillyn vangitseminen.

Lue lisää:

Poliisi epäilee: Tuntematon yritettiin murhata suositulla ulkoilualueella Tampereella, epäillyt alaikäisiä

Väkivaltavideo kuudesluokkalaisen pahoinpitelystä Vantaalla leviää netissä – poliisi: loukkaavien videoiden jakaminen on rikos