1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huvipuistot

Disney irtisanoo kymmeniä tuhansia huvipuistoistaan Yhdysvalloissa – korona iskenyt viihdejätin muihinkin kivijalkoihin

Koronaepidemia vei kävijät yhdysvaltalaisista huvipuistoista.

huvipuistot
Pariisin Disneyland avattiin koronasulun jälkeen 15. heinäkuuta 2020.
Pariisin Disneyland avattiin koronasulun jälkeen heinäkuussa. Kalifornian Disneyland on koronarajoitusten vuoksi edelleen suljettu.Christophe Petit Tesson / EPA

Disney irtisanoo noin 28 000 ihmistä yhdysvaltalaisista huvipuistoista. Kävijämäärät ovat romahtaneet koronapandemian vuoksi. Yhtiön mukaan kaksi kolmasosaa irtisanottavista on osa-aikaisia työntekijöitä.

Disney sulki puistonsa kertaalleen keväällä ja avasi ne uudelleen kesällä yhtä lukuun ottamatta. Kaliforniassa sijaitseva Disneyland on edelleen suljettu.

Teemapuistot Floridassa, Pariisissa, Shanghaissa, Japanissa ja Hongkongissa ovat auki. Niissä kävijämääriä on turvavälien vuoksi kuitenkin rajoitettu.

Disneyn huvipuisto-osastoa johtava Josh D'Amaro kuvailee tiedotteessa päätöstä erittäin vaikeaksi. Hänen mukaansa irtisanomisia on yritetty välttää kuluja leikkaamalla.

– Emme kuitenkaan pysty pitämään täyttä henkilökuntaa samalla, kun joudumme toimimaan rajoitetulla kapasiteetilla, hän perustelee.

D’Amaro kritisoi Kalifornian osavaltiota siitä, että se ei ole höllentänyt rajoituksia, mikä on estänyt avaamasta Kalifornian Disneylandin kävijöille.

Kaliforniassa on yhdysvaltalaisista osavaltioista eniten todennettuja koronavirustartuntoja, yli 800 000.

Päätös herätti keskustelua

CNBC:n uutinen irtisanomisista sai aikaan vilkasta keskustelua viestipalvelu Twitterissä (siirryt toiseen palveluun). Osa kommentoijista syytti irtisanomisista konservatiiveja, osa kritisoi Disneyn osakkeenomistajia pelkästä voiton tavoittelusta ja ahneudesta, osa kehotti osavaltiota poistamaan koronarajoitukset.

Yksi keskustelijoista, Dan Finnigan, piti uutisia huonoina.

– Teknologiateollisuus porskuttaa eteenpäin koronasta huolimatta samalla, kun virus iskee kovaa muihin aloihin. Pidetään hengitysmaskeja ja turvavälit. Antakaa töitä näille ihmisille, hän viestitti.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Ennen pandemiaa Disneyllä oli Floridan teemapuistossa 77 000 työntekijää ja Kalifornian Disneylandissa 32 000. Irtisanomisia tulee molempiin puistoihin.

Suoratoistosta toivotaan paikkaajaa

Viihdejätti teki huhti-kesäkuussa 4,7 miljardia tappiota. Osa miinuksesta tulee koronan vuoksi ontuvasta elokuvatuotannosta.

Yhtiö on joutunut lykkäämään teatteriensi-iltoja. Muun muassa Steven Spielbergin West Side Storyn sekä Marvelin supersankarielokuvien Black Widow ja Eternals ensi-illat on siirretty.

Disney on paikannut menetyksiä lanseeraamalla aktiivisesti Disney+-suoratoistopalvelua maailmalla. Sen sisäänheittotuotteeksi on otettu Broadwayn menestysmusikaali Hamilton, jonka oikeuksista yhtiö maksoi ennätyshinnan.

Lue juttu aiheesta täältä:

Trump paheksui, Obama rakasti, Bolton varasti nimen kirjalleen – Disney toivoo pelastajaa menestysmusikaalista

Elokuvan piti tulla ensi-iltaan teattereissa, mutta Disney muutti pandemian iskettyä suunnitelmia ja siirsi ensiesityksen suoratoistopalveluun. Siitä on toivottu palvelulle vetonaulaa ja yhtiölle pelastajaa (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: STT, Reuters, AFP, The Guardian

Lue seuraavaksi