1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tyttöjen sukupuolielinten silpominen

Lakivaliokunta hyväksyi kansalaisaloitteen: tyttöjen sukuelinten silpominen tehtävä laissa rangaistavaksi nykyistä selkeämmin

Valiokunta vaatii valtioneuvostoa antamaan tarvittavat lakimuutokset eduskunnan käsiteltäviksi kuluvan vaalikauden aikana.

tyttöjen sukupuolielinten silpominen
Erillislaki silpomisen kieltämiseksi Suomessa jakaa mielipiteet, mutta siitä ollaan samaa mieltä, että ratkaisun avaimet ovat tiedottamisessa, koulutuksessa ja avoimessa keskustelussa.
Tyttöjen sukuelinten silpominen eli ympärileikkaus on jo Suomessa rikos.Juha Tuominen / Yle

Eduskunnan lakivaliokunta tukee osin kansalaisaloitetta, joka vaatii tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämistä erillislailla, kertovat puolueet.

Valiokunta edellyttää, että valtioneuvosto ryhtyy toimenpiteisiin, ja tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen säädetään rangaistavaksi nykyistä selkeämmin. Valiokunta vaatii valtioneuvostoa antamaan tarvittavat lakimuutokset eduskunnan käsiteltäviksi kuluvan vaalikauden aikana.

Päätöksessään valiokunta ehdottaa, että silpomisen rangaistavuutta selkeytetään säätämällä rikoslakiin erityinen rangaistussäännös. Lisäksi myös muita rikoslain vaihtoehtoja on valiokunnan mukaan perusteltua selvittää.

Valiokunta hyväksyi kansalaisaloitteen esityksen muutettuna, sillä aloite vaati silpomisen kieltämiseksi erillistä lakia. Suomessa ei yleensä tehdä yksittäisistä väkivallan tai pahoinpitelyn muodoista erillislakeja.

Myös poikien osalta asiaa tarkasteltava

Valiokunta selvitti myös poikien ei-lääketieteellistä ympärileikkausta koskevaa oikeuskäytäntöä. Valiokunnan mukaan myös poikien osalta asiaan liittyy sääntelytarpeita, joita on selvitettävä ja arvioitava tarkemmin.

Sukuelinten silpominen on Suomessa rikos jo nykyisin. Ilman lääketieteellistä syytä tehtävää tyttöjen ympärileikkausta pidetään yleensä törkeänä pahoinpitelynä. Myös Suomessa asuvan tytön vieminen ulkomaille silvottavaksi on kielletty.

Valiokunnan mietintö on tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen osalta yksimielinen. Poikien ei-lääketieteellisen ympärileikkauksen osalta mietintöön sisältyy kaksi vastalausetta.

Perussuomalaiset toivoi mainintaa myös poikien ei-lääketieteellisistä ympärileikkauksista, kun taas kristillisdemokraattien Antero Laukkasen ja RKP:n Eva Biaudet'n mielestä tyttöjen silpomista ja poikien ympärileikkausta ei olisi pitänyt rinnastaa.

– Tyttöjen sukuelinten silpominen ja poikien ei-lääketieteellisellä perusteella tehtävä ympärileikkaus ovat toimenpiteiltään ja perusteiltaan täysin toisistaan poikkeavia toimenpiteitä, eikä niitä tule missään rinnastaa toisiinsa, Laukkasen ja Biaudet'n vastalauseessa perustellaan.

Valiokunnan puheenjohtaja Leena Meri (ps.) kertoo, että puolueen kansanedustajien mielestä silpomiskiellolla pitäisi suojella myös poikia.

– Jo kuulemisten yhteydessä tuli esiin ajatus siitä, että rikosoikeuden pitäisi olla sukupuolineutraali, Meri perustelee.

Asian käsittely jatkuu eduskunnan täysistunnossa, kun lakivaliokunnan mietintö valmistuu.

Lue myös:

Ylen tiedot: Eduskunnalta tukea tyttöjen sukuelinten silpomiskiellon nykyistä suorasanaisemmalle lakikirjaukselle

Kansalaisaloite silpomisen kieltävästä erillislaista etenee eduskuntaan

Lue seuraavaksi