1. yle.fi
  2. Uutiset

Revontulet ehtivät ihastuttaa eteläsuomalaisia – seuraavaan ryöpsähdykseen menee kuukausi

Sosiaalinen media on ollut täynnä upeita revontulikuvia tällä viikolla. Etelä-Suomen taivas on ollut harvinaisen hyvä tarkkailulle.

revontulet
Revontulia Hämeenlinnan taivaalla
Kuva on otettu Hauholla Vuolijärven rannassa 27.9.2020 klo 0.30.Camilla Sipponen

Ilmatieteen laitoksen mukaan revontulten aktiivisuus (siirryt toiseen palveluun)on ollut viime öinä harvinaisen hyvää. Revontulet ovatkin ihastuttaneet yökukkujia läpi eteläsuomalaisen taivaan. Istagram ja Facebook ovat olleet somepäivityksiä täynnä, kuten esimerkiksi Lahti FB-ryhmä.

Luontovalokuvaaja Camilla Sipposelle öinen magneettisen myrskyn synnyttämä näkymä Hauhon yllä oli jälleen ainutlaatuinen tilaisuus. Jos syyskuussa on oikeassa paikassa oikeaan aikaan, pääsee revontulia kuvaamaan myös näillä seudulila.

Sipponen asuu järven rannalla, joten aurinkomyrskyn ilmaantuessa, hän pukee nopeasti toppavaatteet päälle ja syöksyy odottelemaan purkausta, joka voi kestää vain muutamia sekunteja.

– Revontulet eivät ole Etelä-Suomessa jokapäiväistä herkkua, joten yritän aina kuvata, kun niitä on, ja joka kerta värit ovat erilaisia.

Esimerkiksi maanantain ja tiistain välisenä yönä Sipponen sanojensa mukaan kyttäsi neljään saakka, mutta oli liian pilvistä.

Luontokuvaaja Camilla Sipposelle kamera on myös työväline (siirryt toiseen palveluun), joten kalusto on kunnossa.

– Pitää olla jalusta ja pitkä valotusaika, mutta jos tulet ovat nopeita, liian pitkä valotusaika vie kuvan helposti mössöksi.

Revontulien valo tulee korona-aukosta

Myös revontulissa on korona. Ursan sivuilla kerrotaan, miten säteinen revontulimuoto, kaari tai vyö siirtyy havaitsijan yläpuolelle ja muodostaa muodon, jota kutsutaan koronaksi tai kruunuksi. Parhaimmillaan korona voi kattaa koko taivaan.

Aurinkotuuli on yhä nopeaa, noin 600 kilometriä sekunnissa, mutta vähitellen tuuli hiipuu torstaiksi ja avaruussään aktiivisuus heikkenee. Samalla öiset revontulinäytökset vetäytyvät pohjoiseen.

Vielä ensi yönä Etelä-Suomessa voi olla vielä mahdollisuus kirkkaisiin havaintoihin, jos aurinkotuuli jatkuu nopeana puoleenyöhön saakka ja taivas kirkastuu. Tämän jälkeen lokakuu on hiljaista kunnes 20. päivän tietämillä taivaalla tapahtuu jälleen. Tuolloin aurinkomyrskylukemat kohoavat ennusteen mukaan sellaisiin lukemiin, että revontulet voivat olla jälleen kirkkaita koko maassa.

Lue lisää: Revontulisafarit alkavat jo elokuussa

Pitkäaikainen revontuliennuste (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi