1. yle.fi
  2. Uutiset

Kouluväkivalta ei ole Vantaalla sen suurempi ongelma kuin muualla, toteaa apulaiskaupunginjohtaja – mutta viimeaikaiset tapahtumat otetaan vakavasti

Alaikäisten väliset rajut väkivaltatapaukset herättivät Vantaan miettimään ehkäisykeinoja.

kouluväkivalta
Nuori hyppää repun päälle.
Katri Kalske selittää nuorten oireilua aikuisten maailman vyörymisellä heidän arkeensa somen ja internetin välityksellä. Kuvituskuva.Tiina Jutila / Yle

Vantaalla on tapahtunut syyskuussa kaksi harvinaisen rajua alaikäisten väkivallantekoa. Kytöpuiston koulussa tapahtui 15.9. pahoinpitely, jossa loukkaantui yksi oppilas. Havukosken koulun pihalla 11.9. 15-vuotias poika pahoinpiteli toisen pojan kouluajan ulkopuolella.

Nyt kaupunki pohtii toimenpiteitään lasten ja nuorten väkivallantekojen ehkäisemiseksi.

Kasvatuksen ja oppimisen toimialan apulaiskaupunginjohtajan Katri Kalskeen mukaan viimeaikaisista tapahtumista huolimatta kouluväkivalta ei ole Vantaalla sen suurempi ongelma kuin muuallakaan.

– Lasten ja nuorten arjessa sattuu ja tapahtuu ympäri Suomea. Suurin osa on pientä nahistelua, mutta joskus sattuu tällaisia vakavampia tilanteita, hän sanoo.

Apulaiskaupunginjohtaja Kalske uskoo nuorten oireilun heijastelevan aikuisten tapaa kohdella toisiaan.

– Internetin ja somen kautta aikuisten maailma vyöryy lasten arkeen, eikä heillä ole valmiutta sitä käsitellä, Kalske sanoo.

Kaupunki päivittää kriisikortit ja palkkaa monikielisiä ohjaajia

Vantaa puuttuu kouluväkivaltaan monialaisella yhteistyöllä, johon osallistuu opetustoimen, nuorisotoimen, sosiaalitoimen, lastensuojelun, poliisin ja järjestöjen toimijoita.

– Hyvin nopealla aikataululla on perustettu tällaiset ryhmät, jotka tarkistavat olemassa olevia käytäntöjä. Ryhmät tekevät ehdotuksia konkreettisista teoista, joiden avulla voimme olla parempia, apulaiskaupunginjohtaja Katri Kalske sanoo.

Kaikissa kouluissa on toimintaohjeet väkivaltatilanteiden varalle. Nämä niin sanotut kriisikortit tarkistetaan ja päivitetään asiantuntijayhteistyössä.

Apulaiskaupunginjohtaja ei kommentoi, onko Havukosken koulun henkilökunta toiminut oikein viime viikolla sattuneen väkivaltatapauksen yhteydessä. Hän vetoaa kesken olevaan rikostutkintaan.

Julkisuudessa esiintyneiden tietojen mukaan sivulliset olivat hakeneet koulun opettajan paikalle, mutta tilanteeseen ei ollut hälytetty poliisia tai ambulanssia. Pahoinpidelty poika oli poistunut paikalta kotiinsa.

Kaupunki tiivistää nyt poliisin ja lastensuojelun yhteistyötä, ja tutkii, miten voisi puuttua väkivaltavideoiden leviämiseen somessa. Vantaa palkkaa myös uusia erikoisnuorisotyöntekijöitä ja 22 monikielistä ohjaajaa.

– Kouluihin tuodaan lisää aikuisia tukemaan oppilaiden turvallista arkea, apulaiskaupunginjohtaja Katri Kalske kertoo.

Lue myös:

Alaikäisten välillä jälleen rajua väkivaltaa Vantaan Koivukylässä: yläkoululainen hakattiin tajuttomaksi – poliisi selvittää liittyvätkö koulujen tapahtumat toisiinsa

Pahoinpitely vantaalaiskoulussa kuohuttaa somessa, perusopetuksen johtaja tyrmää väitteet: "Mitään etnisiin motiiveihin viittaavaa ei ole havaittu"

Harvinainen väkivallanteko Vantaan Kytöpuiston koulussa – yksi alakoululainen loukkaantui välitunnilla

Lue seuraavaksi