Toimittaja, selostaja ja ohjelmapäällikkö Esko Kähkönen jätti ison jäljen Lapin alueellisiin radiolähetyksiin

Esko Kähkönen (1927-2020) menehtyi Rovaniemellä viime maanantaina äkillisen sairaskohtauksen jälkeen.

Esko Kähkönen työskenteli vuosikymmeniä Yleisradiossa. Kuva: Yle

Maanantaina menehtynyt Esko Kähkönen uudisti varsinkin 1960-luvun alkupuolella Yleisradion Lapin alueellista radiotoimintaa, Lapin maakuntaradiota.

Kähkönen työskenteli Yleisradiossa useita vuosikymmeniä, ensin toimittajana ja myöhemmin ohjelmapäällikkönä. Pitkäaikainen työkaveri ja ystävä, studioesimies Esko Tolonen muistelee Kähköstä lämmöllä.

– Esko oli työkaverina erittäin innostava ja kannustava. Muistan, että studiolla oli aina hyvä ilmapiiri, muistot ovat erittäin hyvät niiltä ajoilta, Tolonen sanoo.

Lapin maakuntaradiosta, myöhemmin Lapin Radiosta ja nykyisin Yle Lapista kehkeytyi vuosien aikana lappilaisten ihmisten kanava. Esko Kähkönen kehitti 60-luvulla maakuntaradion toimintaa lähemmäs ihmistä. Tuolloin kuultiin radiosta myös ensimmäiset Lapin uutiset.

– Esko Kähkönen kehitti sellaisen radion, joka kuunteli tavallisia ihmisiä. Hän kehitti lähetysmuodon, jossa radio meni maakuntiin eri paikkakunnille. Samalla välittyi tärkeitä tietoja maakuntaradion kautta paikallisille ihmisille, muistelee Tolonen, joka oli useilla yhteisillä työmatkoilla vastaamassa tekniikasta suorissa lähetyksissä.

Kähkösen aikana kehitettiin myös alueellinen toimittajaverkosto, ja muun muassa tallennettiin elävää musiikkia, joka lähetettiin seuraavana päivänä radiolähetyksissä. Ihmiset pystyivät myös soittamaan lähetyksiin.

Esko Kähkönen selosti Yleisradio-vuosinaan useita arvokilpailuja talvikisoissa, kuten Sapporon olympiakisoissa 1972. Selostusrepertuaariin kuuluivat valtakunnalliset, suuret urheilutapahtumat, kuten Rukan ja Ounasvaaran talvikisat. Selostuskopissa kollegoina olivat muun muassa sellaiset legendat kuin Pekka Tiilikainen, Paavo Noponen ja Voitto Raatikainen.

Toimitustyön ohella Esko Kähkönen oli innostunut mäkihypystä ja valmensi useita rovaniemeläisiä huipputason mäkihyppääjiä esimerkiksi 1970-luvulla.