1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oikeusvaltio

Marin torjuu Saksan ehdottaman kompromissin oikeusvaltioperiaatteesta EU-rahanjaossa: On voitava aidosti puuttua, jos oikeusvaltiota ei kunnioiteta

Marinin mukaan vahva oikeusvaltiomekanismi on Suomen ehdoton tavoite ja osa neuvottelutulosta EU:n mittavasta rahanjaosta.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan Suomi pitää kiinni siitä, että oikeusvaltiomekanismin tulee olla EU-rahanjaossa vahva. Marin vastasi keskiviikkona eduskunnassa opposition välikysymykseen työllisyydestä.  Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että Saksan ehdottama kompromissi oikeusvaltioperiaatteen kytkemisestä EU-rahanjakoon ei ole riittävän hyvä.

EU-puheenjohtajamaa Saksa on tuonut oikeusvaltiomekanismista pöytään uuden kompromissiesityksen. Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun)arvioi tulosta vesitetyksi, samoin Spiegel-lehti, jonka mukaan nyt esitettävien sääntöjen vaikuttavuus olisi yhä melko heikko.

Maksatuksia ei esimerkiksi lopetettaisi automaattisesti jäsenmaiden rikkoessa pykäliä, vaan päätökseen tarvittaisiin jäsenmaiden määräenemmistö.

Marin korosti keskiviikkona eduskunnassa, että vahva oikeusvaltiomekanismi on ollut Suomen ehdoton tavoite. Hän sanoi, että se on osa neuvottelutulosta, jonka EU-johtajat saavuttivat kesällä.

EU-johtajat pääsivät heinäkuussa maratonkokouksessaan sopuun 750 miljardin euron koronatukipaketista, joka sisältyy runsaan 1 800 miljardin euron budjettiin. Marin piti tuolloin ehdottoman tärkeänä, että oikeusvaltioperiaate kytkettiin osaksi EU-varojen käyttöä.

Marinin mukaan oikeusvaltiomekanismin pitää toimia myös käytännössä.

– Se ei voi olla väline, joka on ikään kuin vain puheen tasolla, vaan sen pitää olla väline jolla voidaan aidosti puuttua tilanteisiin, joissa oikeusvaltiota ei kunnioiteta, Marin sanoi keskiviikkona vierailtuaan eduskunnan suuren valiokunnan kokouksessa.

– Puolustamme ilman muuta omia näkökantojamme tähän kysymykseen, ja tulemme pitämään kiinni siitä, että oikeusvaltiomekanismin tulee olla vahva.

Suomi yritti saada jo viime vuonna EU-puheenjohtajakaudellaan kytkettyä toisiinsa oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen ja unionin rahanjaon.

Yle kertoi tiistaina, että oikeusvaltioperiaate on nyt kovassa vastatuulessa EU:ssa.