Hyppää sisältöön

Susien DNA-seuranta laajenee uusille alueille – ulostenäytteiden keräämiseen kaivataan vapaaehtoisten apua

Seurantaa tehdään myös maakuntarajojen yli kuten Varsinais-Suomen ja Kanta-Hämeen rajalla.

Susien DNA-näytteitä pitäisi saada talteen esimerkiksi Humppilan suunnalta. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Luonnonvarakeskus on käyttänyt DNA-analytiikkaa apuna susikannan seurannassa vuodesta 2015 lähtien. Tosin DNA:ta on käytetty apuna vain osalla reviireistä. Nyt Luke haluaa laajentaa DNA-näytekeräyksen (siirryt toiseen palveluun)koko Suomeen kaikille susien lauma- ja parireviireille.

– DNA-näytteitä halutaan saada talteen myös muun muassa Lounais-Hämeestä. Alueen länsilaidalla on viime aikoina liikkunut tiettävästi yksilöitä ainakin Punkalaitumen susireviiristä. Myös Pohjanmaan reviirejä kannattaa selvittää, kertoo Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola.

Jos siis reviirejä on maakuntien rajoilla, kuten Varsinais-Suomen ja Kanta-Hämeen rajalla, niin DNA-seuranta ulotetaan maakuntarajojen yli.

Tarvitaan näytteiden kerääjiä

DNA-seuranta perustuu susien ulostenäytteisiin. Luke pystyy näytteiden avulla tunnistamaan susiyksilöitä, selvittämään reviirien lukumääriä ja tarkentamaan niiden rajoja. DNA voi kertoa myös siitä, kuinka monta sutta yksittäisellä reviirillä on.

Tämän hetkiset susikannan tiedot perustuvat viime talven tietoihin, jotka muuttuvat koko ajan. Nyt Luke etsii vapaaehtoisia kuten luontoharrastajia tai muutoin luonnossa liikkuvia keräämään näytteitä luonnosta.

– Kuka hyvänsä voi kouluttautua tähän tehtävään, kannustaa Luken tutkimusprofessori Ilpo Kojola.

Luke kouluttaa vapaaehtoisia lokakuussa, ja näytteitä kerätään marraskuun alusta helmikuun loppuun.

DNA-seurantaa kehitetään SusiLIFE-hankkeessa, jota toteuttavat Luonnonvarakeskuksen kanssa yhteistyössä Suomen riistakeskus, Metsähallitus, Itä-Suomen poliisilaitos ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri.

Lue myös:

.
.