Hyppää sisältöön

Yritysten uusiin koronatukiin tulee todennäköisesti muutoksia tuen alarajaan ja kustannusten määrittelyihin – potti kasvamassa 500 miljoonaan

Hakukuntoon tukimallin saaminen ei ehkä onnistu toivotussa kahdessa kuukaudessa.

Uuteen yritysten tukipottiin lupaillaan haettavaksi jopa puolta miljardia euroa. Kuvituskuva. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Yritysten uudesta koronatukikierroksesta kerrottiin maanantaina tiedotustilaisuudessa, jonka pääviesti oli koronaviruksen leviämistä ehkäisevät uudet rajoitustoimet.

Tarkoitus on mahdollisimman nopeasti saada käyntiin uusi yrityksille suunnattu kustannustuki, jolla yritykset voisivat paikata rajoitustoimien takia syntynyttä liiketoiminnan hyytymistä.

Työ- ja elinkeinoministeriössä on alettu valmistella yritysten kustannustuen kakkosvaihetta tiukalla aikataululla, sillä etenkin yrityskentän toiveissa on, että uusi tukikierros voisi käynnistyä jo marraskuun lopulla.

– Aikataulusta on vaikea sanoa tarkasti vielä mitään varmaa. Käytännössä mennee marraskuun puolen välin paikkeille, että hallituksen esitys on valmis annettavaksi eduskunnalle. Eduskuntakäsittely ja Valtiokonttorin tarvitsemat valmistelut tarvitsevat oman aikansa, joten prosessi voi hyvinkin kestää vuoden lopulle saakka, teollisuusneuvos Sampsa Nissinen työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo.

Alkanut valmistelu koskee yritysten laskennallista kustannustukea, jota haetaan Valtiokonttorista. Valmistelussa ovat mukana myös Valtiokonttori ja valtiovarainministeriö.

– Kyse on hyvin samantyyppisestä tuki-instrumentista, kuin aiemmin, Nissinen sanoo.

Tuen alarajaa alemmas?

Muutoksia on silti luvassa, sillä elokuussa päättyneestä ensimmäisestä 300 miljoonan euron tukipotista jäi jakamatta lähes kaksi kolmannesta, koska hakijat eivät täyttäneet asetettuja ehtoja.

Suuri joukko yrityksiä jäi vaille tukea, koska tukisumma jäi alle 2000 euron alarajan. Myös tukeen oikeuttavien kustannusten määrittelyt herättivät paljon keskustelua yrityskentällä.

– Kustannusten määrittelyt käydään varmasti läpi. Tässä valmistelun alkuvaiheessa ei voida ottaa kantaa, että minkälaisia muutoksia on lopulta luvassa, Sampsa Nissinen sanoo.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo Kauppalehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että uusi kustannustuki olisi kooltaan noin 500 miljoonaa euroa. Summassa olisi mukana noin 150 miljoonaa euroa myöntämättä jääneitä tukia. Lintilä myös kertoi, että tuen kriteerejä tarkastellaan esimmäisen jaon kokemusten perusteella.

Yrittäjiltä kolmen kohdan lista

Suomen Yrittäjien laatima lista muutoskohteista on liki samanlainen kuin Lintilän ministeriössä mietitty. Kipeimmin korjattavaa löytyy liian tiukoiksi koetuista tuen määrittelyistä.

– Ensimmäinen parannuskohta on, että tukihaarukkaa pitäisi laajentaa sekä ylä- että alarajan osalta. Toiseksi kustannustuen yhteensovitus ELY-keskusten ja Business Finlandin jakamien tukien kanssa pitäisi poistaa. Kolmanneksi tuen laskentaan pitäisi hyväksyä laajempi kirjo kustannuksia, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän tiistaina päivällä tavanneen Pentikäisen mukaan esimerkiksi liikennealalla vakuutukset ovat keskeinen kuluerä.

.
.