1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pelicans (Jääkiekon Miesten Liiga)

Pelicans talousvaikeuksien jälkeen uuteen kauteen – kuplassa ei tarvitse elää, mutta vastuullisuus koronan keskellä korostuu

Päävalmentaja Tommi Niemelä toivoo näkevänsä jäällä raikkaan ja iloisen jääkiekkojoukkueen, joka pitää varautumisellaan koronan loitolla.

Pelicans (Jääkiekon Miesten Liiga)
Pelicansien joukkue harjoituksissa Lahden jäähallilla
Pelicansin pelaajat viimeistelyharjoituksissa kauden avausmatsin alla kotihallissaan.Markku Lähdetluoma / Yle

Lahden Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä puhkuu intoa kauden alkaessa, vaikka joukkueen kanssa on vielä paljon työtä edessä. Yhteisiä harjoituksia on päästy vetämään koko joukolla vasta runsaan kuukauden ajan.

– Joukkueen kanssa prosessi on vielä aluillaan, mutta ryhmän pelitaito kehittyy päivästä toiseen, Niemelä sanoo.

Uudessa kokoonpanossa on paljon lahtelaiskasvatteja, jotka Niemelä tuntee hyvin valmennustaustansa ansiosta.

Hän valmensi Pelicansin juniorijoukkueita vuosien ajan ennen siirtymistään Sveitsiin, jossa hän työskenteli Ville Peltosen apuvalmentajana Lausanne HC -liigajoukkueessa.

Lisäksi Niemelä valmensi Suomen alle 18-vuotiaat maailmanmestaruuteen vuonna 2018.

– Lahdessa on kasvanut erittäin nopeita ja hyökkäyspelitaitoisia nuoria jätkiä. On hieno asia, että junnuputki on tuottanut pelaajia kansalliselle huipulle asti, Niemelä toteaa.

Ryan Lasch maila kädessä, katsoo kameraan.
Yhdysvaltalainen Ryan Lasch johdatti Pelicansit hopealle kaudella 2011-2012. Nyt Lasch pelaa taas Pelicansissa ottelukohtaisella sopimuksella.Markku Lähdetluoma / Yle

Joukkue suojautuu koronatartunnoilta maalaisjärkeä käyttäen

Pelicansin kapteeni Hannes Björninen kertoo, että kaikki joukkueen jäsenet tietävät oman vastuunsa koronatartuntojen ehkäisyssä.

Panoksena on elinkeino, tulevaisuus ja ura, joten ylimääräisiä riskejä ei haluta ottaa. Björnisen mukaan jokainen tekee kaikkensa sen eteen, että kaikki pysyvät terveinä ja pelit voidaan pelata.

– Käytetään maalaisjärkeä: vältetään suuria massoja, pidetään maskeja pelimatkoilla ja pestään käsiä. Ihan perusasioita, Björninen sanoo.

Päävalmentaja Tommi Niemeläkin tietää, että koronan keskellä elävä porukka tajuaa tilanteen vakavuuden.

– Yhdenkään yksilön elämää ei voi rajata, eikä siihen ole tarvettakaan. Luotamme todella paljon kaikkiin tämän yhteisön jäseniin, Niemelä toteaa.

Pelicansien kapteeni Hannes Björninen katsoo kameraan, maila kädessä.
Pelicansin oma lahtelaiskasvatti Hannes Björninen kipparoi joukkuetta.Markku Lähdetluoma / Yle

Lue lisää:

SM-liigan pomo Heikki Hiltunen: Seurat kestäisivät vain muutaman kierroksen tyhjille katsomoille – "Sen jälkeen on pakko tehdä sopeutustoimia"

Pelicans ja pelaajat pääsivät sopimukseen lomautuskiistassa

Pelicansin toiset yt-neuvottelut päättyivät: neljä työntekijää irtisanotaan

Pikkuleijonat kultaan valmentaneella Tommi Niemelällä on takanaan hämmentävä kevät, syksyllä hän debytoi SM-liigassa ylpeänä Pelicans-luotsina: "Odotan vesi kielellä"

Lue seuraavaksi