1. yle.fi
  2. Uutiset

Levillä ja Rukalla avattiin rinnekausi aurinkoisessa säässä ja vailla koronapelkoa – rinteessä myös olympiamitalisti Enni Rukajärvi: "Kiva kun on laskukavereita ja mukava tunnelma"

Ensimmäiset hiihtohissit avattiin perjantaina Levillä ja Rukalla. Levillä pääsee myös hiihtämään ensilumenladulle.

laskettelu
Aleksi ja Anna-Sofia Rautio Muhokselta. Kauden ekat laskijat Rukalla.
Aleksi ja Anna-Sofia Rautio Muhokselta ehtivät ensimmäisinä rinteeseen Rukalla, jossa nähtiin avajaispäivänä myös lumilautailun maailmanmestari ja olympiamitalisti Enni Rukajärvi.

Laskettelukausi on perinteisesti alkanut ensimmäisenä Rukalla, mutta tänä vuonna myös Levi avasi säilölumen turvin laskettelukauden ennätysaikaisin 2. lokakuuta.

Ensimmäisten laskijoiden joukossa Levillä olivat kittiläläiset Rauli ja Sirpa Kangas.

– Siitä lähtien on odotettu kun Saariselällä meni hissi kiinni, Rauli Kangas toteaa.

Odottelua on ollut nelisen kuukautta, sillä Saariselällä vietettiin muutaman päivän ajan kesälaskettelukautta kesäkuun alussa. Koronariski ei Kankaiden tunnelmaa rasita.

– Uskon, että täällä ulkona voidaan olla vapaasti kun muistetaan turvavälit ja toisen tilan kunnioittaminen, Sirpa Kangas toteaa.

Ensimmäiset laskijat Levillä avajaispäivänä

Rukan lautailurinteen kuntoa testasi avajaispäivänä itse maailmanmestari ja olympiamitalisti Enni Rukajärvi.

– Pehmeäähän lumi on mutta ei se minua haittaa, siinä on mukavampi kurvailla. Odotan hauskaa päivää, kiva kun on laskukavereita täällä ja mukava tunnelma.

"Tulkaa vain terveenä ja noudattakaa ohjeita"

Tunnelmat rinnekeskuksissa ovat odottavat: koronarajoitukset vaikuttavat, mutta asiakaskunnan kotimaisuusaste on korkeampi kuin monissa muissa matkailukohteissa.

Visit Levin toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari kertoo, että lokakuun myynti Levillä on ollut suomalaisten ansiosta poikkeuksellisen hyvä. Talven näkymät ovat vielä epäselvät.

– Matkailusta puuttuvat vielä selkeät ohjeet ja kun ne saadaan, niin tiedetään tuleeko Leville ulkomaalaisia. Levillä ulkomaalaisten osuus on niin merkittävä, että jos heitä ei tule niin se pakosti tuntuu.

Visit Levin toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari
Visit Levin toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari seurasi vilkasta avajaispäivää tyytyväisenä.Sauli Antikainen / Yle

Levin rinteen henkilökunnalla oli avajaispäivänä maskit käytössä, mutta esimerkiksi baarin asiakkailla ei maskeja näkynyt. Kivisaari kertoo, että Lapin sairaanhoitopiirin kanssa on tehty terveysturvallisuussuunnitelma, jota noudattaen matkailun pitäisi olla turvallista.

– Vastuu on myös matkailijalla eli tulkaa vain terveenä ja pitäkää huoli, että noudatatte ohjeita. Silloin täällä on hyvä matkailla.

Lunta saatiin keväällä säilöön poikkeuksellisen paljon

Rukakeskuksen paikallisjohtaja Matti Parviainen on havainnoinut turvavälien pitäneen kauden ensituntien aikana suhteellisen hyvin, vaikka Rukan lipunmyyntitiskeille oli jonoa jo ennen kuin ne aukesivat.

– Gondolihississä on hyvä pitää tuuletusikkunat auki, vaikka matka kestääkin vain joitakin minuutteja, Parviainen ohjeistaa.

Pentti Saapungin käsitys turvavälien pysymisestä Rukan lippujonossa oli se, että toivomisen varaa jäi. Veteraanilaskettelija laskee kaudessa hyvinkin tuhat laskua ja määrällinen tavoite on asetettu tällekin kaudelle.

– Toissatalvena laskettelin sata päivää ja se on aina tavoite.

Kausi alkoi Levillä aurinkoisessa säässä ja Rukallakin aurinko pilkahteli, lämpöasteita oli kymmenisen.

Santeri Kemppinen Levillä 2.10.2020
Santeri Kemppinen avasi laskettelukautensa perjantaina Levillä ensimmäisten joukossa.Anni Tolppi / Yle

Rukan rinteeseen on levitetty 100 000 kuutiota säilölunta eli kaikki, mitä oli jäljellä sen jälkeen, kun noin 40 prosenttia lumesta oli sulanut kesän aikana. Levilläkin lunta oli saatu talteen poikkeuksellisen paljon, koska sitä alettiin säilöä heti maaliskuussa kun rinteet suljettiin kesken kauden. Levillä pääsee perjantaista alkaen myös ensilumenladulle.

Rukan ja Levin rinteille pääset mukaan klikkaamalla tämän jutun pääkuvaa tai katsomalla lähetystä Yle Areenasta.

Verkkolähetyksessä keskustelemassa ovat muun muassa Visit Levin toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari ja Rukakeskuksen paikallisjohtaja Matti Parviainen sekä Bar Alakerran ravintolapäällikkö Rasmus Kallankari ja Levin avajaisviikonlopun lautailutapahtuman järjestäjä Antti Keskitalo.

Rukan lumetetut rinteet ruskamaisemassa avajaisaamuna 2. lokakuuta
Säilölumesta tehdyt rinteet hohtivat valkoisina avajaisaamuna Rukan ruskamaisemassa.Ensio Karjalainen / Yle

Lue myös:

Levi ja Ruka avaavat hiihtokauden jo ensi viikolla, muut seuraavat marraskuussa – rinnekeskuksista vakuutetaan, että turvallisuudesta ei tingitä

Lue seuraavaksi