Hyppää sisältöön

Vaasassa koronan joukkoaltistuminen opiskelijajuhlissa

Vaasan yliopiston kampuksella järjestetyssä opiskelijoiden vapaa-ajanjuhlassa ja myöhemmin kaupungin ravintoloissa parikymmentä ihmistä altistui koronavirukselle.

Kuva: Yle/Joni Kyheröinen

Vaasan yliopistossa on tapahtunut koronan joukkoaltistuminen perjantaina 25.9.

Koronavirustartunnan saanut henkilö on altistanut parikymmentä henkilöä opiskelijoiden vapaa-ajan tapahtumassa ulkona Palosaaren kampusalueella.

Lisäksi tartunnan saanut henkilö on ollut vaasalaisessa kuntosali Forever Lite:ssä perjantaina klo 12.00-13.30, ravintola Fontanassa perjantaina illalla ja lauantaina klo 22.00 – 03.00 ja torin Hesburgerissa lauantaina klo 03.00 – 04.00.

Tartunnan saanut henkilö on asetettu eristykseen ja hän on kotihoidossa. Terveysviranomaiset tavoittelevat todetun tautitapauksen altistamia henkilöitä ja heidät on jo asetettu tai asetetaan karanteeniin.

Vaasan yliopiston kampuksella muut kuin opetukseen ja tutkimukseen liittyvät opiskelija- ja yleisötilaisuudet siirretään 1.10. lähtien pidettäväksi myöhempään ajankohtaan.

Vaasassa jouduttaneen tiukkoihin ravintoloiden aukiolosääntelyihin

Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta uskoo, että vaasalaisravintolat tarvitsevat tiukimmat aukiolorajoitukset.

Kaukorannan mukaan koronaepidemia tulee Pohjanmaalla todennäköisesti pahentumaan. Hallitus kiristää ravintoloiden koronarajoituksia torstaista 8.10. alkaen.

– Tällä vauhdilla taudin kiihtymisvaiheen raja tulee kohtalaisen nopeasti vastaan, jolloin joudumme valtioneuvoston linjauksen mukaisesti rajoittamaan ravitsemusliikkeiden aukioloaikoja. Tämä tarkoittaa sitä, että anniskelu loppuu kello 22 ja putiikki menee kiinni kello 23, Kaukoranta sanoo.

Jos Vaasassa joudutaan tiukkaan ravintoloiden säännöstelyyn, ei se ole Kaukorannan mukaan poikkeuksellista. Usean opiskelijakaupungin ravintoloissa on tapahtunut joukkoaltistumisia.

– Usein opiskelijoiden railakkaampien illanviettojen ja siitä johtuneiden altistusten jäljiltä tartuntoja rupeaa löytymään. Valtaosa koronatartunnoista todetaan nuorilla ja nuorilla aikuisilla. Tämäkin puhuu sen puolesta, että nuoruutta koetaan ravitsemusliikkeissä, Kaukoranta sanoo.

Torstaista 8.10. alkaen anniskelu ravintoloissa on lopetettava puoliltaöin ja ravintolan on suljettava ovensa kello 1. Jos maakunnan koronatilanne ajautuu kiihtymisvaiheeseen, joutuvat ravintolat lopettamaan anniskelun jo kello 22 ja sulkemaan ovensa kello 23.