1. yle.fi
  2. Uutiset

STM ja THL: Koronavirusepidemia kiihtyy useilla alueilla, uusia tapauksia merkittävästi enemmän, iso osa tartunnoista nuorilla

Uusia tapauksia on vuorokauden aikana raportoitu 110. Suomessa tautitapauksia on todettu kaikkiaan 10 102. 

koronavirus
STM:n tilannekatsauksessa esillä alueellinen varautuminen ja toimet koronan torjumiseksi
STM:n tilannekatsauksessa esillä alueellinen varautuminen ja toimet koronan torjumiseksi

Uusien koronavirustapausten määrä on Suomessa noussut viikoittain merkittävästi viime kuukauden ajan, sanovat Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Uusia tapauksia on vuorokauden aikana raportoitu 110. Suomessa tautitapauksia on todettu kaikkiaan 10 102.

Kahden viime viikon seurantajakson (viikot 38–39) yhteenlaskettu tapausmäärä oli 1 149 uutta tapausta, kun se sitä edeltävän kahden viikon (viikot 36–37) aikana 586.

Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 20,7 tapausta 100 000 asukasta kohden. Sitä edeltävällä kahden viikon jaksolla luku oli 10,6.

Erityisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella epidemiatilanne on huonontunut nopeasti.

Viikolla 39 HUS:n alueella todettiin uusia tapauksia yhteensä 425 kun edellisellä viikolla niitä oli 226. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin siirtyminen kiihtymisvaiheeseen on todettu 24. syyskuuta.

Valtakunnallisesti tautitilanne näyttää olevan kiihtymässä. Tilanne selittyy pitkälti HUSin alueen epidemiatilanteesta. Samanaikaisesti osassa Suomea epidemiatilanne on edelleen rauhallinen.

– Epidemian kiihtymiseen on reagoitava nyt nopeasti, muistutti strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä.

Useita alueita kiihtymisvaiheessa

STM:n kyselyssä kiihtymisvaiheessa tai sen alussa totesivat olevansa HUS-alue ja Pirkanmaan, Kanta-Hämeen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon sekä Jyväskylän osalta Keski-Suomen sairaanhoitopiirit.

Uusien koronatapausten ilmaantuvuus nousi 13 yhteensä 20 sairaanhoitopiiristä. Eniten tapauksia oli HUSin lisäksi Etelä-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Etelä-Karjalassa. Vain kahdella alueista ei todettu uusia tartuntoja.

– Meillä on hyviä esimerkkejä siitä, että kun tilanne otetaan vakavasti, leviämistä pystytään pysäyttämään, näin on käynyt usealla paikkakunnalla, Voipio-Pulkki huomauttaa.

Esimerkiksi Kainuun ja Kuhmon tilanne hoidettiin nopeasti, samoin Mikkelin, sanoi ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

THL on toivonut, että kukin sairaanhoitopiiri perustaisi verkkosivut, joista kansalaiset voisivat tarkistaa oman alueensa rajoitukset ja suositukset.

Maskisuositus koko Suomeen

Kasvomaskisuositus koskee nyt koko Suomea. THL tarkentaa, että kyseessä on perustason suositus, eli maskeja olisi käytettävä joukkoliikenteessä.

Lisäksi perustason maskisuositus koskee koronavirustestiin hakeutuvia henkilöitä matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella, sekä riskialueilta Suomeen saapuneita matkailijoita heidän siirtyessään rajalta omaehtoiseen karanteeniin.

Suositus maskien käytöstä lukioissa ja muissa toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa koskee niitä alueita, jotka itse määrittävät olevansa epidemian kiihtymisvaiheessa, THL:stä tarkennettiin iltapäivällä.

Kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla maskeja tulisi käyttää julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Näitä ovat esimerkiksi kaupat ja ostoskeskukset, postit, pankit ja kirjastot, urheilutapahtumat ja liikuntatilat, kirkot, konsertit, elokuvateatterit ja teatterit sekä museot.

Kiihtymistilanteen määrittely ja suosituksista tiedottaminen on kunkin sairaanhoitopiirin vastuulla.

Puumalainen muistuttaa, että kasvomaskeja pitäisi pitää kiihtymisvaiheessa kaikissa sisätilaisuuksissa, missä turvavälejä ei voida noudattaa.

Tavoitteena maskien käytöllä on se, että koko yhteiskuntaa ei tarvitsisi sulkea. Pelkästään maskeilla se ei onnistu, mutta ne ovat hyvä apu, Puumalainen huomautti.

Tartunnat leviävät nuorten parissa

Tartunnat ovat levinneet syksyllä ennen kaikkea nuorten parissa, sanoi ylilääkäri Puumalainen.

Viikolla 39 kaikista tapauksista yli 70 prosenttia on todettu alle 50-vuotiailla, ja noin 45 prosenttia alle 30-vuotiailla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:n ja STM:n viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:n ja STM:n viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa.Markku Ulander / Lehtikuva

Viime viikkojen aikana on todettu yhä enemmän kotimaisia laajempia tartuntaryppäitä ja joukkoaltistumisia, jotka ovat johtaneet jatkotartuntoihin.

Tartuntoja on tapahtunut niin perhepiirissä, yksityisissä juhlissa, työpaikoilla, harrastuksissa kuin oppilaitoksissakin. Hyvin harva altistuminen kouluissa tai päiväkodeissa on johtanut jatkotartuntoihin. Lukuisten tartuntojen alkulähde on ravintoloissa tapahtuneet joukkoaltistumiset.

– Suurin osa tartunnoista on tapahtunut kotona ja perhepiirissä, Puumalainen sanoi.

– Sen lisäksi täällä ja maailmaltakin on huomattu, että myöhäiset tunnit ravintoloissa ovat valitettavasti niitä, joissa tartuntoja on tapahtunut isoissa määrissä, hän jatkoi.

Esimerkiksi Puumalainen antoi Islannin, missä sata henkilöä sai tartunnan kahdessa ravintolassa, ja epidemia lähti sieltä uudelleen leviämään.

Vain vähän ulkomailta

Viikolla 39 koko maassa tartunnanlähde jäi epäselväksi noin puolessa todetuista tapauksista. Suuri osa epäselvistä tapauksista on HUS:n alueella, missä kaikista tapauksista noin kahdessa kolmasosassa tartunnanlähde on tuntematon.

Vain alle 5 % tartunnoista on tullut Suomen ulkopuolelta.

STM pyysi alueellisille viranomaisille 23. syyskuuta lähettämässään kirjeessä alueita toimittamaan varautumis- ja toimenpiteiden toteuttamissuunnitelmansa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle. THL on koonnut tiedot ministeriön käyttöön.

Tilannekatsauksessa oli Puumalaisen ja Voipio-Pulkin lisäksi mukana osastopäällikkö Tuija Kumpulainen.

Korjaus 1.10.2020 klo 14.25: Tarkennettu kohtaa maskisuosituksesta. THL:n mukaan koko maassa on voimassa yleinen perustason maskisuositus. Muun muassa toisen asteen oppilaitoksia ja julkisia tiloja koskeva suositus koskee niitä alueita, joiden viranomaiset määrittelevät epidemian olevan kiihtymisvaiheessa.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta - Päivittyvä artikkeli seuraa tapahtumia Suomessa ja ulkomailla

Koronatartuntoja on nyt saman verran kuin maaliskuussa, silloin Suomeen julistettiin poikkeusolot – onko tilanne nyt yhtä paha?

Ravintoloiden lopetettava anniskelu puoliltaöin ja suljettava ovensa kello 1 lokakuun 8. päivä alkaen – Yle seurasi hallituksen tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä

THL:n Puumalainen: Elo-syyskuun koronatartunnoista ainakin 200 lähtöisin ravintoloista, yhdestä helsinkiläisravintolasta peräisin 40 tartuntaa

Lue seuraavaksi