1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvalloissa ryhdytään toimiin järjestyksen turvaamiseksi Trumpin ja Bidenin väittelyissä – päällepuhujan mikrofoni saatetaan sulkea

Ensimmäistä tv-väittelyä viime yönä Suomen aikaa on kauhisteltu Yhdysvaltain ja maailman mediassa.

USA:n vaalit 2020
Donald Trumpin ja Joe Bidenin ensimmäinen vaaliväittely
Donald Trump ja Joe Biden kohtasivat ensimmäisessä vaaliväittelyssä Fox News -uutiskanavan Chris Wallacen toimiessa erotuomarina.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain presidentinvaaliväittelyistä vastaava komissio aikoo ryhtyä toimiin järjestyksen ylläpitämiseksi presidentti Donald Trumpin ja tämän haastajan Joe Bidenin tulevissa vaaliväittelyissä.

Komissio kertoo ilmoittavansa uusista toimista piakkoin. Uutistoimisto AP:n tietojen mukaan harkinnassa on muun muassa se, että toisen ehdokkaan mikrofoni voitaisiin tarvittaessa sulkea toisen ehdokkaan vastatessa.

Trumpin ja Bidenin ensimmäinen vaaliväittely varhain keskiviikkona Suomen aikaa on jäämässä amerikkalaisen television historiaan kaoottisuudellaan.

Katso vaaliväittely kokonaisuudessaan suomeksi tekstitettynä Yle Areenassa.

Päähuomion Yhdysvaltain ja maailman mediassa on saanut se, kuinka kamalaa katsottavaa debatti oli. Väittelyä leimasi se, että Trump puhui jatkuvasti kilpakumppaninsa päälle, eikä kunnolliseen asiakeskusteluun päästy oikeastaan ollenkaan.

Bidenkin puhui jonkin verran Trumpin puheen päälle, mutta lopulta Trumpin keskeytykset saivat Bidenin tiuskaisemaan: "Voisitko sulkea suusi?"

Washington Post (siirryt toiseen palveluun) -lehden analyysin mukaan yli kolme neljästä keskeytyksestä tuli Trumpin suunnalta. Trump keskeytti vastaväittelijänsä tai moderaattorin 71 kertaa väittelyn aikana, Biden puolestaan 22.

Moderaattori: "Olen pettynyt maan puolesta"

Väittelyä moderoinut Fox Newsin Chris Wallace kommentoi keskiviikkona New York Timesille (siirryt toiseen palveluun), ettei hän olisi voinut kuvitella väittelyn lähtevän raiteiltaan niin pahasti.

– Olen ammattilainen. En ole koskaan kokenut mitään tällaista.

Wallace sanoi, ettei hän ollut osannut odottaa Trumpin jatkavan keskeyttelyään koko väittelyn ajan.

– Olen pettynyt maan puolesta, sillä ilta olisi voinut olla paljon hyödyllisempi kuin mitä se oli, Wallace summasi väittelyn antia.

Trumpin kampanjan viestintäjohtaja Tim Murtaugh sanoi keskiviikkona komission ryhtyvän toimiin vain, koska "heidän tyyppinsä nuijittiiin eilen". Murtaugh sanoi presidentin hallinneen väittelyä ja Bidenin yrittävän nyt saada "tuomareita puolelleen".

Biden kutsui keskiviikkona Trumpin käytöstä väittelyssä "kansalliseksi häpeäksi".

Väittelyä seurasi datayritys Nielsenin mukaan arviolta 73,1 miljoonaa amerikkalaista, mikä on suurin tv-yleisö Yhdysvalloissa sitten tuoreimman Super Bowlin.

Trump ja Biden jäivät kuitenkin katsojaluvuissa Trumpin ja Hillary Clintonin neljän vuoden takaisesta väittelystä. Trumpin ja Clintonin ensimmäinen yhteenotto oli 84 miljoonalla katsojalla Yhdysvaltojen presidentinvaalien historian katsotuin vaaliväittely.

Lue myös:

Bidenin puuskahduksesta Trumpille nousi ensiväittelyn somehitti: "Voitko pitää suusi kiinni!"

Trumpin ja Bidenin väittelystä tuli huutokisa, katso parhaat palat – Tutkija: "Biden oli kalpea, väsynyt ja takelteli vastauksissaan"

Trumpin ja Bidenin väittely työllisti faktantarkistajia – Trump voitti väärien väitteiden määrässä

Kirjeenvaihtajan analyysi: Kaikkien aikojen sekavimmassa vaaliväittelyssä kohtasivat kiusaaja-Trump ja pöllämystynyt Biden – Trump kiisti jälleen vaalituloksen lainvoimaisuuden

Lähteet: AFP, AP

Tilaa tärkeimmät uutiset USA:n vaaleista 2020
Lue seuraavaksi