1. yle.fi
  2. Uutiset

Putin Macronille Valko-Venäjästä: Puuttumista toisen maan sisäisiin asioihin ei voida hyväksyä

Putin ja Macron keskustelivat puhelimessa myös Vuoristo-Karabahin alueen taisteluista ja vaativat niiden lopettamista.

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Venäjän presidentti Vladimir Putin on avoimesti tukenut Valko-Venäjän Aljaksandr Lukašenkan hallintoa.Sergei Karpuhkhin / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi ranskalaiskollegalleen Emmanuel Macronille, ettei yrityksiä toisen maan sisäisiin asioihin puuttumiseksi ja laillisten viranomaisten painostamiseksi voida hyväksyä. Asiasta kertoi Venäjän hallinto keskiviikkona.

Presidentit olivat keskustelleet Valko-Venäjän tilanteesta puhelimessa.

Puhelun aikana Putin oli huomauttanut Venäjän "periaatteellisesta kannasta", jonka mukaan mitään pyrkimyksiä itsenäisen valtion sisäisiin asioihin puuttumiseksi ei voida hyväksyä. Myöskään laillisten viranomaisten painostaminen ei ole Venäjän kannan mukaan hyväksyttävää.

Macron oli tavannut tiistaina Valko-Venäjän oppositiojohtajan Svjatlana Tsihanouskajan Liettuassa, jonne tämä pakeni presidentinvaalien jälkeen. Tsihanouskaja haastoi elokuussa presidentinvaaleissa maata itsevaltaisesti hallitsevan Aljaksandr Lukašenkan.

Venäjän hallinnon keskiviikkoinen tiedote ei maininnut Macronin ja Tsihanouskajan tiistaista tapaamista.

Tsihanouskaja toivoi Macronin puhuvan Valko-Venäjästä Putinin kanssa

Länsimaat eivät ole tunnustaneet Lukašenkan vaalivoittoa. Venäjä sen sijaan on tukenut avoimesti Lukašenkan hallintoa. Putin on luvannut Lukašenkalle sekä huomattavia määriä lainarahaa että tarvittaessa myös sotilaallista tukea.

Lukašenka on myös syytellyt ulkovaltoja jo viikkoja kestäneistä protesteista.

Tsihanouskaja kertoi tiistaina hyväksyneensä Macronin ehdotuksen puhua Valko-Venäjän tilanteesta Ranskan parlamentille. Hän myös toivoi, että Macron ottaisi Valko-Venäjän tilanteen esille keskusteluissaan Venäjän johdon kanssa.

Macron sen sijaan lupasi tapaamisen jälkeen muun muassa tekevänsä parhaansa Valko-Venäjän poliittisten vankien saamisessa vapaaksi sekä varmistaa, että Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj ottaisi kriisinvälittäjän roolia Valko-Venäjällä.

Ranska on Macronin presidenttikauden aikana pyrkinyt pitämään yllä dialogia Venäjän kanssa. Viime aikoina Ranska on kuitenkin alkanut lähentyä toisen EU-jäsenmaa Saksan tiukkaa retoriikkaa.

Putin ja Macron: Vuoristo-Karabahin taisteluiden loputtava

Putin ja Macron keskustelivat myös Vuoristo-Karabahin alueen konfliktista ja vaativat taisteluiden "täydellistä" lopettamista alueella. Presidenttien mukaan he ovat valmiita myös vahvistamaan diplomaattisia toimia konfliktin ratkaisemiseksi.

Asiasta kertoi keskiviikkona Venäjän hallinto tiedotteessa.

Putin ja Macron vaativat, että osapuolet lopettavat taistelut mahdollisimman pikaisesti, lieventävät jännitteitä ja osoittavat pidättyväisyyttä.

Puhelinkeskustelu käytiin Macronin aloitteesta, ja valtionpäämiehet käsittelivät siinä myös tulevaa yhteistyötä.

Azerbaidžan ja Armenia ovat kiistelleet Vuoristo-Karabahin alueesta vuosikymmenten ajan. Maat ovat syyttäneet toisiaan sunnuntaina puhjenneiden väkivaltaisuuksien aloittamisesta. Väkivaltaisia yhteenottoja maiden välillä on nähty aiemminkin.

Myös YK:n turvallisuusneuvosto on vaatinut loppua taisteluille. Kumpikaan osapuoli ei toistaiseksi ole ollut halukas aselepoon.

Lue lisää:

Ranska lähestyy Valko-Venäjän oppositiota: Macron ja Tsihanouskaja tapaavat tiistaina

YK:n turvallisuusneuvosto vaatii välitöntä loppua Vuoristo-Karabahin taisteluille (30.9.)

Taistelut jatkuvat Kaukasuksella – Azerbaidžan käy Turkin tuella lennokkisotaa Armenian panssareita vastaan Vuoristo-Karabahissa (28.9.)

Lue seuraavaksi