Hyppää sisältöön

Koronapandemia saattaa ajaa puoli miljoonaa tyttöä lapsiavioliittoon, arvioi järjestö

Myönteinen kehitys lapsiavioliittojen ja teiniraskauksien suhteen on nyt vakavasti uhattuna, arvioi Pelastakaa Lapset -järjestö.

Massachusettsin Bostonissa Yhdysvalloissa osoitettiin mieltä lapsiavioliittoja vastaan Unchained at last -järjestön mielenilmauksessa maaliskuussa 2019. Kuva: Nina Svahn

Koronapandemian takia lapsiavioliitto uhkaa tänä vuonna puolta miljoonaa tyttöä enemmän, selviää Pelastakaa Lapset -järjestön varovaisesta arviosta.

Aiemmin on arvioitu, että noin 12 miljoonaa tyttöä päätyisi alaikäisenä naimisiin tämän vuoden aikana, mutta järjestön mukaan määrä voi nyt kasvaa pandemian vuoksi.

Pelastakaa Lapset arvioi myös teiniraskauksien määrän lisääntyvän miljoonalla. Järjestön mukaan 25 vuoden aikana tapahtunut myönteinen kehitys näiden kahden haasteen suhteen on nyt vakavasti uhattuna.

– Lapsiavioliiton seuraukset ovat monelle kohtalokkaat. Äitiyskuolleisuus on merkittävin kuolinsyy 15-19-vuotiaiden tyttöjen parissa. On myös tavallista, että tytöt keskeyttävät koulunkäyntinsä jouduttuaan naimisiin, järjestön ohjelmajohtaja Anne Haaranen toteaa torstaina julkaistussa tiedotteessa.

Lapsiavioliitot lisääntyvät erityisesti Etelä-Aasiassa

Pelastakaa Lasten tuoreessa selvityksessä käy ilmi, että koronapandemian vuoksi tyttöjen ja poikien välinen tasa-arvo on maailmanlaajuisesti heikkenemässä.

Haaranen sanoo tiedotteessa, että kuten kaikki kriisitilanteet, myös koronapandemia on lisännyt väkivallan ja hyväksikäytön uhkaa lapsille. Monet perheet myös joutuvat jatkuvan heikkenevän toimeentulon vuoksi turvautumaan äärimmäisiin selviytymiskeinoihin, jolloin tytöt saatetaan naittaa pois.

– Varhaisten avioliittojen lisääntymisen lisäksi on odotettavissa, että suurempi määrä tyttöjä joutuu osallistumaan perheidensä toimeentulon varmistamiseen. Tytöille annetaan myös enemmän vastuuta nuorempien sisarustensa sekä sairaiden perheenjäsentensä hoidossa, Haaranen sanoo.

Järjestön mukaan lapsiavioliittojen määrän nousu koskettaa erityisesti Etelä-Aasiaa. Varhaisten avioliittojen määrän uskotaan lisääntyvän merkittävästi myös Länsi-Afrikassa, keskisessä Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Karibian alueella, järjestö toteaa.

.
.