Männynkäpyjä ostetaan parhaillaan pohjoisissa maakunnissa – paikoin paras käpysyksy pariin vuosikymmeneen

Hinta on 1,2 euroa litralta Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Kerääjä voi saada satoja euroja päivässä.

Kerätyt kävyt viedään karistamoon, joista yksi toimii Kemijärvellä. Siellä männynsiemenet otetaan talteen käytettäviksi metsien uudistamiseen. Osa menee varastoon käytettäväksi tuleville vuosille. Kuvistuskuva. Kuva: Yle

Tänä syksynä männynkäpyä ostetaan taas Suomen pohjoisimmissa maakunnissa. Esimerkiksi Ylä-Kainuun metsänhoitoyhdistyksen alueella Suomussalmella ja Hyrynsalmella käpyjen määrä ja laatu on jopa paras pariin vuosikymmeniin.

– Tämä on sanotaanko kahteenkymmeneen vuoteen paras vuosi, nyt on ollut monta hyvinkin huonoa vuotta. Joskus on käpyjä ollut, mutta niiden itävyys ei ole riittänyt, kertoo Ylä-Kainuun metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Paavilainen.

Nyt kummatkin tärkeät tekijät ovat siis kohdallaan, kiitos muutaman viime vuoden lämpimän kesän. Mitä ylemmäksi Suomessa mennään, sitä harvemmin hyviä käpyvuosia on.

Pohjois-Pohjanmaalla keräämisen järjestelyistä vastaavat näillä näkymin ainakin Rokua-Paljakan ja Koillismaan metsänhoitoyhdistykset. Näiltä kahdelta yhdistykseltä kävyt ostaa pääosin Tapio Palvelut Oy, Metsähallitus on ostaja muutaman kunnan alueella.

Ylä-Kainuun metsänhoitoyhdistys ostaa käpyä itselleen, ja tarkoitus on saada siemenvarastoa ainakin neljän vuoden ajaksi. Tavoite on saada 40 000 litraa käpyjä tästä viikosta aina maaliskuulle ulottuvalla ajanjaksolla.

Koillismaan yhdistyksen alueella käpyjen ostopisteet avattiin tällä viikolla. Iin Kuivaniemessä, Taivalkoskella ja Pudasjärvellä tavoitteena on saada 100 000 litraa käpyä. Kuusamoon ja Posiolle kattoa ei ole asetettu, kertoo Koillismaan metsänhoitoyhdistyksen johtaja Antti Härkönen.

Yhdistys välittää käpyjä joulukuun alkupuolelle saakka, ja helmikuussa kerääminen alkanee taas uudelleen. Pohjois-Pohjanmaalla käpyjen siemenet käytetään maakunnan alueella, kerrotaan Tapio Palveluista.

Tapio Palvelut ostaa käpyjä myös esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla, jossa järjestelyistä vastaa Keskipohjan metsänhoitoyhdistys.

Käpysaalis voi olla jopa 150 litraa päivässä

Kerääjille maksettavaksi hinnaksi suositellaan 1,2 euroa litralta, ja keräystulot ovat yksityisille henkilöille verottomia. Käpyjen keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

– Käpyjen kerääjien riittävyys on yksi kysymysmerkki, aika paljon on vanhentuneet varsinaiset kerääjät, jotka ovat harrastaneet keräämistä aikaisemmin, Kari Paavilainen Ylä-Kainuun metsänhoitoyhdistyksestä sanoo

Koillismaan metsänhoitoyhdistyksessä taas on huomattu, että käpyjen keruu on suosittua nimenomaan maaseudulla.

– Kun kävyt ovat aika isoja, niillä pääsee hyville tienesteille. Meillä on kerääjiä, jotka saavat sata litraa päivässä, parhaasta paikasta jopa 150 litraa, johtaja Antti Härkönen sanoo.

Metsästä kerätyt männynkävyt ovat tarpeen nimenomaan Keski-Suomen pohjoispuolella, jossa jalostetun siemenviljelyssiemenen tuotanto ei täysin riitä uuden metsän istuttamiseen.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.