1. yle.fi
  2. Uutiset

Itäradan valmistelun suunnaksi on valittu Porvoon ja Kouvolan kautta kulkeva linjaus

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan tämän linjauksen takana olevista kunnista on löytymässä hankeyhtiölle riittävä rahoitusosuus.

rautatieliikenne
Juna Kuopion asemalla.
Nopea itärata lyhentäisi matka-aikoja Itä-Suomesta Helsinkiin. Arkistokuva.Matti Myller / Yle

Liikenne- ja viestintäministeriö on päättänyt jatkaa uuden itäradan hankeyhtiöneuvotteluja Porvoon ja Kouvolan kautta kulkevan reitin pohjalta.

Ministeriön mukaan kuntien rahoitusosuus näyttää toteutuvan tämän linjauksen hankeyhtiön toteuttamiseksi.

Sen sijaan toisen vaihtoehdon, itäisen rantaradan eli Porvoo–Kotka–Luumäki -vaihtoehdon rahoitus näyttää jäävän noin 16 miljoonaa euroa vajaaksi tarvittavasta 54 miljoonan euron osuudesta. Reitin suunnittelukustannuksiksi on arvioitu 110 miljoonaa euroa.

Itäisen Suomen maakuntaliitot, kunnat ja muut toimijat ovat ajaneet Porvoo–Kouvola -linjausta. Sen kannalla on 13 kaupunkia ja kolme kuntaa.

Ministeriö kertoo jatkavansa neuvotteluja ainakin Helsingin, Porvoon, Kouvolan, Lappeenrannan, Kuopion, Mikkelin, Joensuun, Imatran, Pieksämäen, Varkauden, Kajaanin sekä Iisalmen kanssa. Neuvotteluihin ja hankeyhtiön perustamiseen voivat osallistua myös muut itäisen Suomen kunnat.

Mukaan ilmoittautuneet kaupungit ja kunnat ovat päättäneet rahoittaa uuden nopean ratayhteyden suunnittelua sillä ehdolla, että linjaus kulkee Porvoon ja Kouvolan kautta. Tämän reitin suunnittelukustannusten on arvioitu olevan noin 70 miljoonaa euroa, josta kuntien rahoitusosuus on runsaat 34 miljoonaa euroa.

Hankeyhtiön tehtävänä on ratalinjauksen suunnittelu ja rahoitus rakentamisvalmiuteen saakka.

Lue seuraavaksi