1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sijoitus- ja kehitysyhtiötoiminta

Kainuun Edun uusi hallitus irtisanoi ensitöinään toimitusjohtajan, muista toimenpiteistä ollaan vaitonaisia

Yhteistoimintaneuvottelut on myös käynnistetty.

Sijoitus- ja kehitysyhtiötoiminta
Kehitysyhtiö Kainuun Edun kyltti
Kainuun Etu on Kainuun alueellinen kehitysyhtiö. Nyt haetaan vaíhtoehtoisia toimintamalleja. Arkistokuva.Emilia Pakkala / Yle

Kainuussa kunnat hakevat uutta yhteistyömallia isojen hankkeiden vetämiseen. Tämä liittyy Kainuun Edun niin sanottuun alasajoon.

Kainuun Etu on kainuulainen kehitysyhtiö, ja keskustelu sen tarpeellisuudesta on ollut ilmassa jo useita vuosia. Kuluneen kevään ja kesän aikana Kainuun kunnat irtisanoutuivat sen toiminnasta yksitellen. Syyskuun 23. päivä tehtiin päätös uudesta hallituksesta.

Uuteen hallitukseen valittiin viisi jäsentä entisen 11 sijasta.

Kainuun Edun hallituksen uusi puheenjohtaja Seppo Räisänen kertoo sähköpostitse, että kehitysyhtiön toimitusjohtaja irtisanottiin samana päivänä, kun uusi hallitus aloitti työnsä. Asiasta kertoi ensin Kainuun Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Miten käy EU-rahoituksen?

Nyt haetaan uutta toimintamallia Edun tilalle. Kainuun kunnanjohtajat vastaavat myös sähköpostin kautta, että tulevien hankkeiden osalta asia on pohdinnassa ja uusia yhteistyökuvioita mietitään. Kunnissa tehdään hankkeiden kautta jo kehittämistoimia. Kuitenkin jatkossa tarvitaan myös koko Kainuun laajuisia hankkeita.

Esimerkiksi Sotkamon kunta on vahvistanut omaa yrityspuolen palvelutarjontaa rekrytoimalla yritysasiantuntijan ja marraskuussa kunnassa aloittaa matkailuasiantuntija.

Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen kertoo, että hankkeita hoidetaan jatkossa oman organisaation, ammattikorkeakoulun ja kuntayhteistyön kautta.

– Organisaatioissa pitää olla riittävästi hankeosaamista, ja tämä kannattaa kuntien ja muiden toimijoiden huomioida tulevissa rekrytoinneissa, Kilpeläinen sanoo.

Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen uskoo, että vuoden loppuun tarkentuvalla uudella toimintatavalla saadaan jopa nykyistä laajemmin yrityksiä mukaan hankkeisiin.

Kainuun Etu oli erikoistunut esimerkiksi EU-rahoituksen hakemiseen ja tämä on huomioitu kuntien toimissa.

– Työn alla ovat sellaiset yhteistyömallit, jotka mahdollistavat mahdollisimman hyvän EU-rahoituksen hyödyntämisen Kainuussa myös jatkossa. Tässä on roolinsa kaikilla alueen toimijoilla, kirjoittaa Paltamon kunnanjohtaja Pasi Ahoniemi.

Yt-neuvottelut koskevat siirrettäviä hankkeita

Kainuun Edun hallituksen puheenjohtajan Seppo Räisäsen mukaan käynnistetyt yhteistoimintaneuvottelut koskevat siirrettävien hankkeiden henkilöstöä. Se, mitä nämä hankkeet ovat ja minne ne siirretään, jää vielä kertomatta. Räisänen vetoaa liikesalaisuuteen.

Kainuun kunnat ovat pikkuhiljaa vahvistaneet omaa osaamistaan esimerkiksi yrityspuolen neuvonnassa, joten ihan tyhjän päälle ei jäädä, jos Kainuun Etu ajetaan alas. Tämän hetken toimenpiteet viitaavat vahvasti siihen.

– Uusi hallitus tekee selvityksiä. Tällä hetkellä ei ole muuta kommentoitavaa yhtiöstä, Räisänen summaa.

Kainuun liitto perii hankerahoja Kasvu Kainuuseen -hankkeen kirjanpidollisen virheen takia. Asia on tällä hetkellä Pohjois-Suomen hallinto-oikeudessa.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Lue seuraavaksi