Hyppää sisältöön

Katso video: Suomen korkein savupiippu räjäytettiin maan tasalle Kristiinankaupungissa – maamerkin katoaminen kertoo kivihiilestä ja öljystä luopumisesta

Vuonna 2015 lakkautetun lauhdevoimalaitoksen piipun korkeus oli 153 metriä. Vertailukohtana Näsinneulan näköalatasanne on 120 metrin korkeudessa ja korkein huippu 168 metriä korkea.

Korkea savupiippu räjähtää ja kaatuu.

Suomen korkeimman savupiipun räjäyttäminen sujui suunnitelmien mukaan tänään Kristiinankaupungissa. 2000 tonnia painava savupiippu kaatui osittain paikallaan, osittain suunniteltuun kaatosuuntaan. Piippuun oli porattu satoja reikiä ja räjähdettä oli 40 kiloa.

Kaikkein vaikuttavin oli räjähdyksen ääni, joka kuului pienellä viiveellä siitä, kun piipussa näkyi räjähteiden laukaisu. Kaatumisen jälkeen nousi valtava pölypilvi.

Pohjolan Voima Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Tykkyläinen seurasi vaikuttuneena kaatumista ja pölypilven alta paljastuvia piipun jäänteitä.

– En haluaisi ajatella tätä raatona, vaan että yksi tarina on tullut päätökseensä. Toivotaan, että tästä alkaa uusi tarina.

Voimalaitos otettiin käyttöön vuonna 1974, ja se poistettiin käytöstä vuonna 2015. Nyt purettava piippu valmistui vuonna 1984. Se on Suomen korkein savupiippu. Vertailukohtana Näsinneulan näköalatasanne on 120 metrin korkeudessa ja korkein huippu 168 metriä korkea.

Lauhdevoimalaitoksista luopuminen on osa Pohjolan Voiman tavoitetta kohti hiilineutraaliutta. Kristiinankaupungin voimala käytti polttoaineena kivihiiltä ja öljyä, ja oli yhtiön viimeinen lauhdevoimala. Toiminta siellä loppui vuonna 2015.

Piipusta jäi torso jäljelle räjäyksen jälkeen. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Kaupunkilaiset seurasivat haikeana

Pohjolan Voima on ollut iso työllistäjä, ja vaikka voimala lakkautettiin jo viisi vuotta sitten, tapahtuma oli kuitenkin tunteikas. Kaupunginjohtaja Mila Segervall luonnehti tunnelmaa epätodelliseksi.

– Erityisesti niille, jotka ovat työskennelleet täällä, Pohjolan Voima on ollut täällä aina. Kyllä tämä on tunteikas hetki, vaikka on tiedetty että tämä päivä tulee.

Myös kaupungin siluetti muuttuu merkittävästi, ja Segervallin mukaan ihmiset ovatkin olleet viime päivinä paljon kuvaamassa piippua.

PVO Lämpövoiman tuotantopäällikkö Heli Nevalalla on takana pitkä projekti voimalan tuotannon alasajosta tähän päivään. Henkilöstön kanssa asioiden järjestelystä on edetty fyysisiin purkutöihin.

– Täytyy sanoa, että nyt kun se tapahtui, ei voinut välttyä haikeudelta.

Voimalaitoksen purkutyöt kestävät aina vuoden 2021 syksyyn asti.

Korkea savupiippu räjähtää ja kaatuu.
Katso täältä Ylen koko suora lähetys räjäytyksestä.

Lue seuraavaksi:

.
.