1. yle.fi
  2. Uutiset

Takavalosta tuli pakollinen varuste pimeällä polkeville, mutta kauppojen hyllysaldot näyttävät punaista – 6 vinkkiä turvallisempaan syyspyöräilyyn

Pyöräonnettomuuksien taustalla on tyypillisesti pimeys, liukkaus ja liian suuri tilannenopeus.

pyöräily
Gif-animaatiossa pyörän punainen takavalo vilkkuu.
Valottomalle pyöräilijälle poliisi voi määrätä 40 euron rapsut.Silja Viitala / Yle

Pyörän takavalosta tuli pakollinen varuste pimeällä polkeville uuden tieliikennelain myötä. Valoja pitää käyttää myös hämärän aikaan tai näkyvyyden ollessa heikko huonon sään vuoksi. Valottomalle pyöräilijälle poliisi voi määrätä 40 euron rapsut.

Liikenneturvan viime syksynä tekemän seurannan mukaan hämärällä tai pimeällä pyöräilevistä 57 prosenttia käytti etuvaloa, mutta vain viidesosalla oli takavalo. Monelta takavalo edelleen puuttuu, mikä näkyy nyt ryntäyksenä pyöräilytarvikkeita myyviin liikkeisiin.

Mistä pyörän takavaloja saa?

Helsingin Stadiumeissa myydään pelkkää eioota, ja tilanne Prismoissa on lähes yhtä heikko: vain kahdesta myymälästä saa yhtä valomallia. Myymäläsaldot ovat punaisella myös Helsingin Clas Ohlsoneissa – yhtä liikettä ja yhtä mallia lukuun ottamatta. Pääkaupungin XXL-liikkeissä on vielä paristokäyttöisiä valoja, mutta USB-johdolla ladattavat mallit ovat finaalissa.

– Pyörän valaisimien myynti on tänä vuonna lähes 3,5-kertainen verrattuna viime vuoteen ja takavalojen myynti lähes 14-kertainen, kertoo SOK:n valikoimapäällikö Matti Viitanen.

Erikoisliikkeissä takavaloja on paremmin.

– Kyllä niitä saa. Toki valikoimassa on puutteita ja toimitusajat venyvät, kertoo Sakari Sainio Velobiasta.

Velobiassa kauppansa tekevät erityisesti vähän laadukkaammat USB-ladattavat takavalot. Myynnissä on myös dynamolla toimivia takavaloja ja paristokäyttöisiä lamppuja.

Hi5 Bikesin Peetu Sivonen kertoo takavalojen myynnin moninkertaistuneen heti, kun lakimuutos tuli ilmi. Valoja löytyy vielä varastosta, mutta tavarantoimittajat eivät pysty vastaamaan kaikkiin täydennystilauksiin.

Larunpyörän Mikael Luostarinen arvioi, että takavaloja on tänä syksynä myyty puolet enemmän kuin aiemmin. Parhaiten kaupaksi käy akullinen runsaan valotehon malli, jota ladataan USB-johdolla. Monet kyselevät myös halpojen patterikäyttöisten takavalojen perään.

Kaikki mainitut liikkeet myyvät myös valosarjoja, joissa tulee etu- ja takavalo samassa paketissa. Parhaan takavalovalikoiman löytää pyöräilyn nettikaupoista, mutta tilaustaan voi joutua odottamaan pitkään.

Pyöräonnettomuuksien taustalla on usein pimeys

Syys- ja talvikuukausina työmatkalla sattuvat pyöräilytapaturmat ovat lisääntyneet viime vuosina, ilmenee vakuutusyhtiö Ifin vuosien 2017–2020 työmatkatapaturmatilastoista.

Vaarallisimpia ovat syksyn ensimmäiset liukkaat. Pyöräilijän voi yllättää musta jää ja märät lehdet asvaltilla. Ifin tilastojen mukaan eniten vahinkoja sattuu loka- ja marraskuussa. Useimmin pyörällä loukkaantuu keski-ikäinen nainen, mutta miesten osuus onnettomuuksista on talvikuukausien osalta kasvussa.

Neljä viidestä pyöräilytapaturmasta on kaatumisia. Yhteentörmäys auton kanssa aiheuttaa alle 10 prosenttia tapaturmista.

Tyypillisesti vahinkojen taustalla on pimeys, liukkaus tai molemmat yhdistettynä liian suureen tilannenopeuteen. Tapaturmia sattuu etenkin kurveissa ja risteyksissä, joihin tullaan kovaa ja joissa jarrutetaan äkkiä.

Kuusi vinkkiä turvallisempaan syyspyöräilyyn

  1. Käytä kypärää
  2. Muista etuvalo ja punainen takavalo
  3. Käytä heijastimia tai huomioliiviä
  4. Hiljennä kurveihin ja risteyksiin
  5. Varo märkiä lehtiä ja mustaa jäätä
  6. Vaihda talvirenkaat alle, kun yöpakkaset alkavat

_Korjaus 2.10. klo 13.25: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti Prismojen myyvän eioota. Kahden Helsingin Prisma-myymälän valikoimassa on yhtä takavalomallia.
Täydennys 2.10. klo 13.25: SOK:n valikoimapäälliön kommentti lisätty juttuun.
_

Lue myös:

Punainen takavalo pakolliseksi ja uusi pyöräkatu käyttöön – nämä 6 keskeisintä uudistusta pyöräilystä pitää tietää maanantaina

Pyörän takavalosta tuli pakollinen varuste pimeällä – pyöräilijä, tiedä ainakin nämä kolme asiaa ennen kuin lähdet polkemaan

Joko opit tieliikennelain muutokset? Testaa, osaatko kulkea koulumatkan turvallisesti

Uskaltaisitko pyöräillä näillä kaduilla? Kaupunkilaiset listasivat vihaamansa pyöräreitit Helsingissä, ja tältä osa niistä näyttää

Lue seuraavaksi