1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koboltti

Umicore vahvistaa Suomen-tehdastaan: koboltinjalostus ja osa tuotteiden valmistuksesta siirtyy Belgiasta Kokkolaan

Lisäys mahtuu pitkälti automatisoidun tehtaan tuotantokapasiteettiin.

Kuva: Raila Paavola / Yle

Kansainvälinen kobolttijalostamo Umicore tehostaa tuotantoaan vahvistaakseen kilpailukykyään ja saadakseen synergiaetuja.Yhtiö siirtää koboltin jalostuksen ja osan tuotteiden valmistuksesta Belgiasta Kokkolan-tehtaalleen vuoden 2023 puoliväliin mennessä.

Muutos vahvistaa Kokkolan-tehtaan asemaa entisestään; tehdas on jo nyt alallaan yksi maailman suurimpia.

Koboltinjalostus siirtyy Belgian Olenista kokonaan Kokkolaan. Tuotteiden valmistuksesta siirtyy vain osa. Siirron mittakaavasta tai valmistettavista tuotteista ei kerrota julkisuuteen.

Belgian-tehdas jatkaa toimintaansa, mutta supistetusti.

Umicorella on Kokkolassa jo laajamittaista toimintaa, johon lisäys voidaan yhdistää. Luvassa onkin lähinnä pienimuotoisia investointeja, eikä välittömiä työllisyysvaikutuksia ole.

– Lisäys mahtuu nykyiseen tuotantokapasiteettiin, sillä Kokkolan-tehdas on automatisoitu ja moderni. Siirrolla on ehkä jollain aikavälillä pieniä, positiivisia työllisyysvaikutuksia, sanoo Umicore Finlandin toimitusjohtaja Jöran Sopo.

Tuotannon siirtyminen Kokkolaan samalla kun Belgiassa tehostetaan radikaalisti on Sopon mukaan positiivinen merkki.

– Se osoittaa että täällä tehty työ kantaa hedelmää.

Belgialainen Umicore osti Kokkolan kobolttirikastamon viime vuoden loppupuolella yhdysvaltalaiselta Freeport-McMoranilta. Yritys jaettiin kahteen osaan: Umicore Finlandiksi ja Freeport Cobaltiksi.

Umicore perusteli kauppaa sillä, että Kokkolan laitoksesta tulee tärkeä osa akkumateriaalien ketjua. Belgiasta Kokkolaan siirtyvä tuotanto on kuitenkin muuta kuin akkumateriaaleja.

Kokkolan kobolttirikastamon myynti belgialaiselle Umicorelle sai sinetin