Rovaniemen Muurolan ja Sinetän hammashoitolat säästymässä lakkautuksilta

Kaupunki aikoi keskittää hammashoidon Pienteollisuustalolle, mutta sen remontointi tulisikin huomattavasti odotettua kalliimmaksi.

Rovaniemen kaupungin hammashoitoloiden kohtalosta päätetään ensi vuonna. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Rovaniemen Muurolan ja Sinetän hammashoitoloita ei lakkauteta. Lisäksi kaupunki selvittää, miten Saarenkylän ja Vaaranlammen hammashoitoloiden toiminta voitaisiin jatkossa järjestää, sillä nykyisissä tiloissa on sisäilmaongelmia. Asiasta päätti Rovaniemen kaupungin perusturvalautakunta keskiviikkona.

Virkamiehet suunnittelivat neljän hammashoitolan sulkemista ja hammashoidon keskittämistä Pienteollisuustalolle. Suunnitelma on osa kaupungin säästöohjelmaa.

– Pienteollisuustalon remontoiminen nykyistä isommaksi hammashoitolaksi maksaisi kuitenkin kaksinkertaisesti enemmän kuin alun perin on arvioitu, sanoo toimialajohtaja Antti Lassila.

Uusi hinta-arvio Pienteollisuustalon hammashoitolan remontiksi on 760 000 euroa. Lassilan mukaan Saarenkylän ja Vaaranlammen hammashoitoloiden tulevaisuudesta päätetään ensi vuoden alussa.

Lautakunta löysi kahden miljoonan säästöt

Perusturvalautakunta esittää ensi vuodelle noin kahden miljoonan euron säästöjä. Summa on mitei tarkalleen sama, mitä kaupunginhallitus ja virkamiehet esittivät.

Säästölistalla on muun muassa vammaispalvelujen tehostaminen, Eduro-säätiön hankintojen vähentäminen ja ikäihmisten päivätoiminnan supistaminen. Lautakunta toivoo myös erikoissairaanhoidon menojen pienentyvän ensi vuonna sadoilla tuhansilla euroilla. Useimmiten erikoissairaanhoidon kulut ovat kasvaneet budjetoitua enemmän.

Rovaniemen kaupunginhallitus on esittänyt ensi vuodelle noin kuuden miljoonan euron säästöjä kaupungin toiminnasta. Säästöjen jälkeen ensi vuoden määrärahakehys olisi 392 miljoonaa euroa eli tällä summalla kaupungin toiminta pitäisi ensi vuonna rahoittaa.

Määrärahoista lähes 60 prosenttia eli 231 miljoonaa euroa on osoitettu perusturvalautakunnan alaiseen toimintaan. Perusturvalautakunnan ensi vuoden määrärahoista 106 miljoonaa euroa on varattu erikoissairaanhoitoon.

Kaupungin ensi vuoden budjetista päättää myöhemmin kaupunginvaltuusto.