1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Varsinais-Suomi

Varsinais-Suomessa pohditaan alueellisia koronasuosituksia perjantaina – SPR vastaanottaa matkustajia satamassa ja lentokentällä

Vapaaehtoiset ovat olleet tällä viikolla vastassa matkustajia Turun satamassa ja lentokentällä jakamassa infoa koronaviruksesta.

Varsinais-Suomi
Lentoaseman saapuvat-kyltti
Arkistokuva.Yle

Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiset ovat tällä viikolla olleet Turun satamassa ja lentokentällä vastassa matkustajia, jotka tulevat Suomeen Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n liikennevalomallin mukaisista punaisista maista.

Turun kaupungin tiedotteen mukaan Turkuun tulee vain yksittäisiä lentoja punaisista maista, mutta ensi viikon maanantaista alkaen punaisista maista tulee jo useampia lentoja Turkuun. Esimerkiksi Pohjois-Makedonian lennot jatkuvat 9.10..

– SPR:n vapaaehtoiset jakavat lentomatkustajille THL:n koronan yleisohjetta sekä omaehtoisen karanteenin ohjetta. Satamassa SPR:n vapaaehtoiset ovat matkustajia vastassa satamaterminaalissa ja jakavat omaehtoisen karanteenin ohjetta Ruotsista tuleville, kertoo Turku tiedotteessa.

Tänään torstaina tulee voimaan suositus, jonka mukaisesti ulkomailta saapuvilla tulisi olla mukana todistus negatiivisesta koronatestin tuloksesta. Seuraava testi otetaan aikaisintaan 72 tunnin kuluttua edellisestä testistä ja näin voidaan lyhentää omaehtoisen karanteenin pituutta.

Ohjausryhmä kokoontuu huomenna

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri arvioi olevansa koronaepidemiatilanteessa niin sanotulla perustasolla. Tämä käy ilmi THL:n ja STM:n ajankohtaiskatsauksen valtakunnallisesti kootuista tiedoista, jotka koskevat alueellisia torjuntatoimia koronavirusepidemian kiihtymisvaiheen varalta. Katsaus pidettiin torstaina.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vetämä alueellinen ohjausryhmä kokoontuu perjantaina keskustelemaan alueellisista suosituksista. Turun kaupunki kertoo tiedotteessaan, että koronatilanteen kehittymistä seurataan aktiivisesti.

– Olen edelleen huolestunut ihmisten vapaa-ajalla tapahtuvista illanvietoista. On erittäin riskialtista kokoontua isolla porukalla yhteen ahtaisiin tiloihin viettämään aikaa. Tämä altistaa kerralla ison joukon tartunnoille. Viime päivinä on ilmennyt myös ulkomailta tulleita tartuntoja. Jokaisen on viimeistään nyt aika kantaa vastuunsa koronaviruksen varotoimista, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi muistuttaa tiedotteessa.

Turussa suurin osa sairastuneista on nuoria aikuisia. Eilisen lukujen mukaan Turussa on todettu 336 koronavirustartuntaa.

Lue lisää:

Skopjen lennot Pohjois-Makedoniasta Turkuun jatkuvat ensi viikolla

STM ja THL: Koronavirusepidemia kiihtyy useilla alueilla, uusia tapauksia merkittävästi enemmän, iso osa tartunnoista nuorilla

Koronatartuntoja on nyt saman verran kuin maaliskuussa, silloin Suomeen julistettiin poikkeusolot – onko tilanne nyt yhtä paha?

Lue seuraavaksi