1. yle.fi
  2. Uutiset

Sisäministeri Ohisalo huolissaan poliisin uudesta käytännöstä laskuttaa virka-avusta: "Olen antanut kiireellisen toimeksiannon"

Ohisalon pyytämä asetus keskittyy lastensuojelun maksuttomaan virka-apuun, mutta laajennuksia saattaa tulla.

poliisi
Maria Ohisalo Vihreiden puoluekokouksessa.
SIsäministeri Maria Ohisalo kertoo Twitterissä saaneensa palautetta poliisin uudesta käytännöstä, jonka mukaan virka-avusta laskutetaan.Petteri Bülow / Yle

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on huolestunut poliisin uudesta käytännöstä, jonka mukaan poliisi laskuttaa jatkossa virka-avusta esimerkiksi lastensuojeluun liittyvissä tehtävissä.

Ohisalo on antanut sisäministeriölle toimeksiannon uuden asetuksen saamiseksi mahdollisimman pikaisesti.

Asetuksen tarkoitus on tehdä lastensuojelun virka-avusta maksutonta.

– Lastensuojelu on tämän yhteiskunnan ehkä heikoimpien ihmisten suojelua, eikä siellä saa tulla avun perillesaamista vaikeuttavia raja-aitoja. Olen pyytänyt valmistelemaan tällaisen asetuksen, ja se saadaan toivottavasti maaliin lähiviikkojen aikana, Ohisalo sanoo.

Ohisalo pitää lastensuojelua akuuttina kysymyksenä, ja toimeksianto keskittyykin siihen. Tarkoituksena on kuitenkin selvittää maksullista virka-apua myös laajemmin.

– Onko sellaisia asioita, joissa ihmisten avunsaanti voi maksullisuuden vuoksi vaarantua. Itse ajattelen, että ihmisten hengen ja terveyden suojelu on aivan keskeistä viranomaistoimintaa, ja se, että viranomaiset siirtelevät euroja keskenään ei välttämättä ole avun kannalta parasta, Ohisalo sanoo.

Ohisalo viittaa Facebookissa (siirryt toiseen palveluun) esimerkiksi mielenterveyteen liittyvään virka-apuun

Kerroimme aiemmin aamulla, että poliisi alkaa tästä päivästä lukien laskuttaa virka-avusta. Laki virka-avun maksullisuudesta on ollut voimassa jo vuodesta 1994, ja laskutuksen käytännöt ovat vaihdelleet poliisilaitoksittain.

Vaihteleviin käytäntöihin kiinnitettiin huomiota poliisin sisäisessä tarkastuksessa, ja poliisihallitus päätyi yhdenmukaistamaan laskutuskäytännöt vallitsevan lainsäädännön mukaisiksi.

– Poliisihallituksen kanssa on keskusteltu, että käyttävät harkintaa tämän ajan, joka asetuksen saamiseen kuluu. Toivon, että laitokset saisivat itse päättää asetukseen asti, mutta operatiivista toimintaa ohjaa poliisihallitus, Ohisalo sanoo.

Asetuksen mukaan maksuttomia ovat mielenterveys- ja siviilipalveluslakiin liittyvät virka-aputehtävät, rangaistuksen täytäntöönpanoon liittyvä virka-apu, puolustusvoimille annettava virka-apu, ulosottoon liittyvät tehtävät sekä työtapaturmalakiin ja ammattitautilakiin perustuva virka-apu.

Poliisi saa vuodessa kymmeniä tuhansia virka-apupyyntöjä, näistä noin puolet olisi laskutuksen piirissä.

Laskutus perustuu kustannuksiin, ja esimerkiksi kahden poliisin ja auton tuntihinta on 165 euroa, ja yhden poliisin 70 euroa.

Korjaus 2.10: Vuonna 1994 tuli voimaan virka-avun maksullisuudesta säätävä laki, ei asetus kuten jutussa aiemmin sanottiin.

Lue seuraavaksi