Taimenelle on luvassa uusi kutureitti Sotkamossa

Taimenkannan kestäväksi saaminen on vuosien työ.

Taimenelle on luvassa uusi kutureitti Sotkamossa. Sapsokosken mylly ja myllypato on ollut nousun tulppana 12 Sapsokosken yläpuoliseen virtapaikkaan. UPM purki rakenteet osana vaelluskalaohjelmaansa. Myllypadon purku ei kuitenkaan vielä riitä lisäämään kaivattuja kalastuskohteita.

Sapsokosken mylly ja myllypato ovat olleet nousun tulppana kahteentoista Sapsokosken yläpuoliseen veteen. Kuluvalla viikolla UPM purki rakenteet osana vaelluskalaohjelmaansa. Myllypadon purku ei kuitenkaan vielä riitä lisäämään kaivattuja kalastuskohteita.

UPM Energyn viestintäjohtaja Markku Herrala sanoo, että pelkkä purkaminen ei riitä vaan kunnostustöitä pitää tehdä.

– Meidän toivomuksissa on tietysti se, että paikalliset kalaihmiset ja kalataloustoimijat ottaisivat siitä nyt sitten palloa haltuun. He tuntevat kuitenkin kaikkein parhaiten täällä tämän paikallisen kalaston ja sitten nämä kalataloudelliset realiteetit, että mikä on mahdollista ja mikä on järkevää, Herrala sanoo.

Kainuun kalatalouskeskuksen kalatalousneuvoja Anssi Härkönen on samoilla linjoilla.

– Tämähän on oikea kalastuspaikka vaikka nyt jo heti, mutta tuota se, että taimenkanta saadaan siihen elinvoimaiseksi ja tuottavaksi ja kalastuksen kestäväksi, niin on se vuosien työ, sanoo Härkönen.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.