1. yle.fi
  2. Uutiset

Taas uusia tartuntoja Ylläksen ruskaretkeläisten ketjussa – infektiolääkäri Markku Broaksen mukaan tartuntaketjun alkulähde yhä epäselvä

Ylläksen tartuntaketjussa on todettu tähän mennessä 29 koronavirustartuntaa. Lähes kaikki tartunnan saaneet asuvat Lapin ulkopuolella.

Lappi
Ylläksen Bike Park
Ylläksellä 14.-25. syyskuuta käyneitä patistetaan koronatestiin, mikäli heille tulee virusinfektioon sopivia oireita.Annu Passoja / Yle

Kolarin Ylläksen ruskaretkeilijöihin liittyvässä ryppäässä on todettu torstaina kolme uutta koronavirustartuntaa. Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas kertoo, että kaikkiaan Ylläkseen liittyviä tartuntoja on 29 eri puolilla Suomea. Ainakin yksi uusista tartunnoista on Kymenlaaksossa.

Broaksen mukaan ilmoituksia tartunnoista alkoi tulla eri puolilta Suomea maanantaina. Tartuntaketjun alkulähde on Broaksen mukaan yhä epäselvä.

Tartuntojen todennäköisiksi leviämispaikoiksi on paikallistettu Jounin kauppa, Äkäshotellin ravintola sekä Joiku Pub. Tartunta-aika on 14 - 25.9, jolloin Ylläksellä oli paljon ruskaretkeläisiä.

Kolarin johtava lääkäri Ulla Ylläsjärvi kertoo, että parhaillaan selvitetään sitä, missä muualla tartunnan saaneet ovat tunturialueella liikkuneet eli missä altistuksia on saattanut tapahtua.

– Toistaiseksi ei ole tullut uutta paikkaa vastaan, mutta selvitystyö on yhä kesken, Ylläsjärvi toteaa.

Ylläsjärven mukaan kaikki altistuneiksi tunnistetut on tavoitettu ja he ovat karanteenissa. Vaikka he sairastuisivat, koronan ei pitäisi heidän kauttaan levitä.

– Toiveissa siis on, että tartuntaketju saadaan sammumaan. Mutta jos uusia tartuntoja ilmenee ihmisillä, jotka eivät ole karanteenissa niin ei tiedä, miten isoja altistusmääriä sieltä tulee.

Kolarissa tartunnan saaneita on viisi. Muualla Lapissa ketjuun liittyviä tartuntoja ei ole havaittu. Kaikkiaan noin 60 kolarilaista on tällä hetkellä karanteenissa.

Kaupan ja ravintolan työntekijöitä karanteenissa

Yksi tartunnan saaneista on Jounin kaupan työntekijä, kertoi kauppias Sampo Kaulanen Facebookissa keskiviikkona. Suurin osa kaupan henkilökunnasta on asetettu kahden viikon karanteeniin.

Myös Lapland Hotels -ketjuun kuuluvan Äkäshotellin työntekijöistä noin 20 on karanteenissa. Kyse on hotellin ravintolan ja keittiön työntekijöistä.

Jounin kauppa Äkäslompolossa
Annu Passoja / Yle

Kolarin kunta suosittaa maskien käyttöä julkisilla paikoilla, Koronavilkun käyttöönottoa ja kokoontumisten välttämistä.

Lapland Hotels on tiukentanut omia sisäisiä ohjeitaan muiden muassa niin, että asiakkaiden kanssa tekemisissä oleva henkilökunta ottaa käyttöön maskit. Toimitusjohtaja Ari Vuorentaustan mukaan Äkäshotellissa on toimittu tähänkin asti huolellisesti eikä hän näe, että henkilökunta olisi voinut tehdä enempää.

– Jatkuvaa desinfiointia on korostettu niin pintojen kuin asiakkaiden ja henkilökunnan osalta. Asiaan on paneuduttu ja otettu vakavasti.

Äkäshotelli sulki ovensa suunnitellusti viime sunnuntaina ja avaa jälleen talvikaudelle marraskuun lopulla. Keikkojen järjestämistä harkitaan koronatilanteen mukaan, Vuorentausta sanoo. Syyskuussa niitä järjestettiin Äkäshotellin ravintolassa joka ilta.

Joiku Pub on sulkenut ovensa ja Jounin kauppa supistaa aukioloaan. Kauppa käy myös läpi perusteellisen desinfioinnin.

Lue seuraavaksi