1. yle.fi
  2. Uutiset

Matkailu- ja ravintola-alalle syntyi tes-ratkaisu koronarajoituksista huolimatta

Palvelualojen ammattiliitto PAM ja työnantajaliitto Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa sopivat työehdoista maaliskuuhun 2022 asti.

työehtosopimukset
La Famiglia ravintolan ravintolasali Flamingossa.
PAM ja MaRa pääsivät sopuun työehdoista poikkeuksellisissa olosuhteissa.Eleni Paspatis / Yle

Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja työnantajaliitto Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ovat päässeet sopuun työntekijöiden ja esimiesten työehtosopimuksista matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluille.

Sopijaosapuolet, työntekijöitä edustava PAM ja työnantajaliitto Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa neuvottelivat alan työehdoista poikkeuksellisissa olosuhteissa. Hallitus kertoi tiistaina ravintoloiden koronarajoitusten kiristämisestä.

Hallituksen päätös ravintoloiden aukiolojen rajoittamisesta on herättänyt paljon huolta ravintola-alan työntekijöiden keskuudessa. Ravintolat joutuvat 8. lokakuuta lähtien lopettamaan anniskelun kello 24 ja sulkemaan ovensa kello 1 yöllä.

PAMin ja MaRan sopimuksen piirissä on 85 000 työntekijää. Sopimuskausi on 18 kuukautta, 1.10.2020–31.3.2022.

Palkkaneuvottelut siirrettiin ensi vuoteen

Toimialan epävarmoista tulevaisuuden näkymistä johtuen palkkaneuvottelut käydään kuitenkin erikseen ensi vuoden tammikuussa ja syyskuussa. Jos neuvotteluissa ei päästä sopuun, työehtosopimus päättyy.

– Alamme liiketoiminnan näkymät ovat sumeat. Tämän vuoksi palkantarkistusajankohdat siirrettiin myöhemmäksi, jos alamme liiketoiminnan näkymät olisivat silloin selkeämmät, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo tiedotteessa.

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällisen mukaan kyseessä on erityisen vaikeassa tilanteessa tehty ratkaisu.

– Vaikeista lähtökohdista huolimatta ja palkankorotusten tasoa vielä tietämättä saavutettu työehtosopimusratkaisu oli hyväksyttävissä, Annika Rönni-Sällinen toteaa tiedotteessa.

Lue lisää:

Ravintoloiden lopetettava anniskelu puoliltaöin ja suljettava ovensa kello 1 lokakuun 8. päivä alkaen – Yle seurasi hallituksen tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä

Ravintola-ala tyrmistyi hallituksen rajoituksista – "valtava huoli yrityksistä ja työntekijöistä"

Baarien työntekijät kauhuissaan uusista rajoituksista: "Meidät kaikki lomautetaan", "pahinta on epävarmuus", "en tiedä pystytäänkö toimimaan"

Lue seuraavaksi