EU käynnistää oikeustoimet Britanniaa vastaan, syynä brexit-lait

Britannian uusi sisämarkkinalakiesitys puuttuisi erosopimuksessa sovittuun Pohjois-Irlannin järjestelyyn.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kuvattiin 16. syyskuuta Brysselissä. Kuva: Olivier Hoslet / EPA

Euroopan unioni on päättänyt käynnistää oikeustoimet Britanniaa vastaan. Syynä on Britannian uusi sisämarkkinalaki, joka tekee aiemmat brexit-sitoumukset tyhjäksi.

EU:n toimet voivat johtaa suuriin sakkoihin, mutta asian käsittely EU-tuomioistuimessa kestänee vuosia. Britannian hallituksella on nyt kuukausi aikaa vastata EU:lle.

Ylen toimittaja Pasi Myöhänen arvioi jo syyskuun alussa, että Britannian ja EU:n kauppaneuvottelujen kaatuminen tuntuu todennäköisemmältä kuin niiden onnistuminen.

Muutos tapahtui, kun Britannian hallitus julkisti lakiehdotuksen, jonka avulla maa pyrkii ohittamaan jo hyväksytyn EU-erosopimuksen epämieluisat pykälät.

EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan komissio on tänään torstaina päättänyt lähettää Britannian hallitukselle kirjeen asiasta.

Britannian uusi sisämarkkinalakiesitys puuttuisi erosopimuksessa sovittuun Pohjois-Irlannin järjestelyyn. Laki vähentää EU:n mahdollisuuksia vaikuttaa Pohjois-Irlannin tullijärjestelyihin ja yritystukiin tilanteessa, jossa Britannia ja EU eivät siirtymäkauden neuvotteluissa vuoden loppuun mennessä saa aikaan sopimusta brexitin jälkeisestä suhteestaan.