1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Moporalli

Tältä näyttää, kun satoja kuskeja suuntaa mopomiittiin – osa ajaa rauhallisesti, mutta poliisi kertoo myös ylilyönneistä: "Keulitaan etupyörä ilmassa liikenteessä"

Lämmin syksy pitää mopokuskit liikkeellä tavallista pitempään.

Mopolijoita letkassa.
Video on kuvattu viime lauantaina 26. syyskuuta Lohjalla, Muijalan ja Nummelan välimaastossa. Video: Lukijan video.

Uskomattoman pitkä letka mopoja päristelee hiekkakuopalle kaasuttelemaan lukijan lähettämällä videolla.

Video on kuvattu viime lauantaina Lohjalla, Muijalan ja Nummelan välimaastossa.

Länsi-Uudenmaan poliisin mukaan erilaisia moottoriajoneuvoihin liittyviä tapaamisia järjestetään koko pääkaupunkiseudulla kesäaikaan lähes joka viikonloppu.

Tämän syksyn lämpimät säät ovat saaneet mopoilijat pysymään liikkeellä tavallista pitempään.

Nuorten mopoilijoiden "mopomiitti" -tapaamiset sovitaan yleensä suljetuissa someryhmissä, joten poliisi ei saa kaikkia tietoonsa, vaikka seuraakin sosiaalista mediaa aktiivisesti. Mopomiiteissä voi olla satoja mopokuskeja.

Kaikki mopoilijoiden kokoontumiset eivät suinkaan aiheuta häiriötä, mutta poliisille tulee paljon liikennevalvontapyyntöjä juuri mopoihin liittyen.

– Se on tietyllä tavalla ollut ikuisuusongelma koko maan tasolla, sanoo Länsi-Uudenmaan poliisin ylikomisario Aapo Isoaho.

Metelistä ilmoituksia hätäkeskukseen

Myös Itä-Uudenmaan poliisi tunnistaa ilmiön.

– Mopoilla ajetaan siellä, missä ei pitäisi. Aiheutetaan myös vaaraa esimerkiksi niin, että ajetaan tosi kovaa, vallankin jos mopo on viritetty moottoripyörätehoiseksi, sanoo komisario Asko Sartanen.

Hänen mukaansa isot kokoontumiset järjestetään yleensä syrjäisissä paikoissa, joissa on tilaa, mutta niihin siirtyminen näkyy ja kuuluu liikenteessä.

– Samaan porukkaan liittyy nuoria eri taajamista. Poliisi on saanut paljon ilmoituksia häiritsevästä pärinästä. Joskus vielä mopon rakennetta on muutettu niin, että pakoputkesta lähtee kova ääni. Metelistä tulee paljon ilmoituksia ihan hätäkeskukseenkin.

Helsingin poliisin alueella isoja mopomiittejä on vain harvakseltaan, mutta yksittäisiä moporyhmiä päristelee etenkin Pohjois-Helsingissä, esimerkiksi Tapanilan ja Tattarisuon alueilla. Joskus poliisi joutuu puuttumaan nuorten holtittomaan ajotyyliin.

– Keulitaan etupyörä ilmassa liikenteen seassa vilkkaalla kadulla, se on se perinteisin temppu. Pitää varmaan kavereille näyttää, että osataan käsitellä mopoa, kertoo komisario Pasi Tuominen.

Tehovalvonnassa 11 sakkoa

Viime viikonloppuna Itä- ja Keski-Uudenmaan sekä Helsingin poliisit tekivät yhteisen mopo-, kevytmoottoripyörä- ja moottoripyörävalvontaiskun, johon osallistui kaksikymmentä poliisia. Iskussa pysäytettiin 76 kaksipyöräistä moottoriajoneuvoa.

Länsi-Uudenmaan poliisin mukaan ajoneuvojen kunto oli parantanut verrattuna kevään tehovalvontaiskuun.

– Ehkä poliisin viesti ja valistus ovat menneet perille. On pyritty saamaan vanhempiin ja perheisiin terveisiä, missä kunnossa lapsien mopot ovat, ja täyttävätkö ne lain vaatimukset, sanoo ylikomisario Aapo Isoaho.

Poliisia kuitenkin huolestuttaa joidenkin nuorten välinpitämätön asenne. Yksi henkilö pakeni poliisia viritetyllä mopolla ja kaksi muuta ajoneuvoilla, joissa ei ollut valoja ja kilpiä.

Poliisit pyrkivät etusijassa jututtamaan ja valistamaan nuoria, mutta myös sakkoja kirjoitettiin 11 kappaletta. Osa niistä annettiin huoltajille, koska he olivat luovuttaneet ajoneuvot nuorille, jotka eivät saa niitä ajaa.

Lue myös:

Video: nilsiäläismopoilijoiden rälläyspaikka toteutui hellekesän hermostumisten jälkeen – nuorisotyöntekijä: "Heille näytettiin jopa kirvestä"

“Yöllä voi päästää täysillä” – Nuorten törkeät ylinopeudet ovat lisääntyneet sen jälkeen kun uudistus helpotti ajokortin saantia

Vaihdoitko sinäkin bussin skootteriin? Kypärä päässä yksin kulkeminen nousi suosioon koronakeväänä – kaksipyöräisten kauppa käy hyvin