1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. keskussairaalat

Koronatilanne on kehittynyt Kanta-Hämeessä pelättyä lievemmin

Ennusteet syyslomaviikon varalle eivät ole niin pahoja kuin vielä viime viikolla. Koronan kiihtymisvaihe on tosin yhä käsillä.

keskussairaalat
Kanta-Hämeen keskussairaalan julkisivu hämärässä kuvattuna.
Flunssan ennakoidaan lisäävän kantahämäläisten testaustarvetta huomattavasti. Anne-Maria Niskanen / Yle

Koronatilanne on kehittynyt Kanta-Hämeessä pelättyä lievemmin. Lähiajan ennuste näyttää paremmalta kuin vielä viime viikolla, jolloin maakuntaan ennustettiin syyslomaviikoksi hankalaa koronan kiihtymisvaihetta. Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä arvioi, että maakunnassa ei vielä syyslomaviikolla eletä erityisen pahassa kiihtymisvaiheessa, mikäli kantahämäläiset noudattavat annettuja suosituksia.

Tosin THL:n kriteerien mukaan myös Kanta-Häme on jo koronan kiihtymisvaiheessa. Valtakunnallisesti tautitilanne näyttää olevan kiihtymässä, arvioi sosiaali- ja terveysministeriö.

Kanta-Hämeessä uusien tapausten ilmaantuvuus väestöön suhteutettuna on nyt 14 tapausta 100 000 asukasta kohden. Karanteenissa on noin 200 ihmistä. Erityisen runsaasti on sairastunut nuoria ihmisiä.

Flunssat lisäävät testauksia

Flunssakauden ennustetaan lisäävän koronan testauspaineita huomattavasti. Koronatestausten määrän arvioidaan moninkertaistuvan. Kun esimerkiksi kuukausi sitten Kanta-Hämeessä tehtiin 1 600 testiä viikossa, niin määrän arvioidaan nousevan lähikuukausina pahimmillaan 4 000–6 000 viikottaiseen testiin.

Syysflunssan arvioidaan vaikuttavan testattavien määriin jo lokakuussa, ja enimmillään kantahämäläisiä testataan Kanta-Hämeen keskussairaalan arvion mukaan tammikuussa, jolloin ihmisiä vaivaa myös influenssa.

Keskussairaala leikkaa hoitovelkaa Mehiläisessä

Kanta-Hämeen keskussairaala on ryhtynyt leikkaamaan potilaita Mehiläisen leikkaussalissa. Keskussairaala vuokraa Hämeenlinnan Keinusaaren leikkaussalia purkaakseen korona-ajan synnyttämää hoitovelkaa. Leikkauksiin osallistuu Mehiläisen hoitohenkilökuntaa ja anestesialääkäri, mutta kirurgi tulee keskussairaalasta.

Sairaala painii hoitovelan kanssa lisäksi siten, että leikkauksia tehdään keskussairaalassa myös iltaisin ja viikonloppuisin. Leikkauksia saatetaan tehdä iltaisin jopa kello 21:en asti.

Kanta-Hämeen keskussairaala arvioi, että hoitovelkaa syntyy tämän ja ensi vuoden aikana 13 miljoonaa euroa. Tällä haavaa potilaita, joita ei voida ottaa hoitoon säädetyn ajan sisällä, on Kanta-Hämeen keskussairaalan listoilla noin 800.

Lue seuraavaksi