Hyppää sisältöön

Suomen viidenneksi suurimman matkanjärjestäjän Deturin omistus muuttuu – yrityskaupalla ei vaikutusta tarjolla oleviin matkakohteisiin

Ruotsissa toimiva Norden Travel Service ostaa Deturin kaikki Pohjoismaissa toimivat yhtiöt.

Deturin Kreikkaan lähdössä oleva lomalento Kuopion lentoasemalla. Arkistokuva. Kuva: Juha Vauhkonen / Yle.

Pohjoismaissa toimivan matkanjärjestäjä Deturin omistus on muuttumassa. Detur sekä Ruotsissa toimiva Norden Travel Service sulautuvat ja muodostavat uuden yhtiön.

Detur on Suomen viidenneksi suurin matkanjärjestäjä. Suomen matkailualan liiton mukaan Deturin matkustajamäärä Suomesta vuonna 2019 oli runsaat 41 000, mikä oli vajaat viisi prosenttia suomalaisten lentäen tehdyistä matkapakettimatkoista. Suomen yhtiön liikevaihto oli 25 miljoonaa euroa. Lisäksi Deturilla on yhtiöt Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Esimerkiksi Deturin Suomen toimintaan ja tarjolla oleviin kohteisiin kaupalla ei yhtiön mukaan ole vaikutusta, vaan toiminta jatkuu entisellään.

Parhaillaan käynnissä ovat fuusion käytännön järjestelyt ja ne pyritään saamaan valmiiksi lokakuun lopulla. Fuusiossa Norden Travel Servicen omistaja Reslan Invest ostaa Deturin kaikki yhtiöt Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Reslan Invest taas toteuttaa kaupan omistamansa NordcoTours AB:n kautta.

NordcoToursin perustaja ja toimitusjohtaja on Haluk Semiz, joka on toiminut pohjoismaisilla matkailumarkkinoilla jo 1990-luvun alusta lähtien.

Semiz oli matkanjärjestäjä Kymppi-Matkojen turkkilaisen taustayhtiön Tursemin toinen perustaja ja pääomistaja. Tursem osti Kymppi-Matkat vuonna 1991 ja kaatui konkurssiin vuonna 1997.

Kymppi-Matkat tunnettiin etenkin Turkin matkojen järjestäjänä ja siitä, että se toi lomalennot useille Suomen maakuntakentille. Yhtiön uutena ideana 90-luvulla olivat niin sanotut käännetyt lennot, joissa koneiden tukikohta oli Välimerellä ja ne kävivät vain kääntymässä Suomessa, millä yhtiö säästi lentoasemakuluja.

Uusi yhtiö rekisteröidään Tukholmaan

Toimitusjohtaja Semizin mukaan muodostettava uusi yhtiö tähtää koronapandemian jälkeiseen uuteen aikaan, tavoitteenaan organisoida yhtiö teknologisesti tehokkaaksi ja rakenteeltaan ketteräksi organisaatioksi.

Yritysryppääseen kuuluvat jatkossa Deturin lisäksi Norden Travel Services -yhtiön alla jo olleet tuotenimet Golfeen ja NordCotours. Golfeen myy golfmatkoja ja NordCotours lomamatkoja Turkkiin.

Uuden yhtiön pääpaikaksi tulee Tukholma. Pohjoismaiden lisäksi suunnitelmissa on myös matkojen myynti Britanniasta. Yritysryppäseen aiotaan perustaa myös kaksi lentoyhtiötä, mutta myös ulkopuolisten tilauslentoyhtiöiden käyttö jatkuu.

Deturin perustaja Firuz Baglikaya jatkaa yhtiön palveluksessa. Hänen kerrotaan keskittyvän kehitykseen ja toiminnan laajentumiseen, kun taas Semiz keskittyy matkanjärjestäjätoimintaan.

.
.