1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Puoli seitsemän

100-vuotias Käpylän kaupunginosa Helsingissä tempaisi juhlavuoden kunniaksi: 45 sähkökaappia sai kylkeensä taidetta

Helsingin satavuotias puutarhakaupunginosa satsasi katutaiteeseen.

Noora Hyrkäs maalasi Kalevalan tarinoista Hauen laulun Osmontien ja Pellervontien kulmaan Käpylän kaupunginosan satavuotisjuhlan kunniaksi. Kuva on otettu kesäkuun lopulla. Kuva: Petteri Bülow / Yle

HELSINKI Marraskuussa 1920 muuttivat ensimmäiset asukkaat uusiin koteihinsa Helsingin tuoreeseen kaupunginosaan, Käpylään.

Koronamääräysten takia nykyiset käpyläläiset ovat joutuneet juhlistamaan satavuotista kotikyläänsä vuoden mittaan turvavälejä noudattaen. Kioskin, kirppisten ja konserttien lisäksi alueelle jäi pysyvämpi juhla-asu. Sähkökaapit koristeltiin katujen nimistön mukaan Kalevalan aiheilla.

Kalervonkatu 21:ssä on Anetta Lukjanovan teos "Aino ja Iku-Turso veden alla". Kuva: Petteri Bülow / Yle

Kalevalan nimet sattuivat olemaan vapaina

Sata vuotta sitten uusi asuinalue tarvitsi nimet kaduilleen, ja kansallisen heräämisen hengessä käyttöön otettiin ne Kalevalan hahmot, jotka vielä olivat Helsingissä vapaina. Varsinaista yhteyttä Kalevalaan tai sen kerääjään Elias Lönnrotiin kaupunginosalla ei sen kummemmin ollut.

Viivi Reposen "Kyinen pelto" Pohjolankatu 6:ssa on tässä vielä keskeneräinen. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Satavuotisjuhliin Kalevala antoi oivallisen lisän. Sähkönjakelun tai liikenteenohjauksen tekniikan suojakaapit - nuo harmaat suorakaiteet katujen varsilla – tarjosivat neliökaupalla tyhjää tilaa Kalevalasta inspiroituville taiteilijoille.

Joel Lindgrén ikuisti Vipusentie 18:aan Antero Vipusen. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Koko kylä maalaa – ainakin pohjat

Helsingin Energia hyväksyi taitelijoiden ideat ja osti tarvittavat maalit.

Eetu Korhonen vaikuttui Kullervon tarinasta: paimenpoika kiroaa Ilmarisen emännän kostoksi leipään leivotusta kivestä, joka rikkoi hänen isänperintönä saamansa veitsen. "Kullervon kirous" Metsolantie 18:ssa. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Käpyläläiset auttoivat taiteilijoita puhdistamaan ja pohjamaalaamaan kaapit. Kun kevään kosteus kuivahti, pääsivät taiteilijat töihin.

Juhannuksen alla valmiina oli lähes kolmekymmentä kaappia.

Niille järjestettiin katselmuskulkue lauantaina 13. kesäkuuta. Tekijät kertoivat teoksistaan ja saivat ketokukista kerätyt kiitoskimput.

Syksyllä koululaiset ja opiskelijat maalasivat viisitoista kaappia lisää.

Pohjolankatu 20:een maalasivat Kalevalan tunnelmia Aura Hakuri ja Vito Giorgio. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Nyt Käpylä on täynnä Kalevalan hahmoista ja tarinoista kumpuavia maalauksia. Tyylisuuntia on yhtä monta kuin taiteilijoitakin.

Katutaiteeseen kuuluu jatkuva muutos

Säiden armoilla katutaide haalistuu, mutta teoksia uhkaa myös ihminen. Maalisuihkeella varustautunut nuoriso saattaa hyvinkin jättää merkkinsä huolella maalattuun teokseen.

"Kosminen munakokkeli" vilkkaan Mäkelänkadun ja Vaakalinnuntien risteyksessä ei ole ikuinen, tietää taiteilija Julia Sand. "Jännää, kun teoksille voi tapahtua mitä tahansa." Kuva: Thomas Hagström / Yle

– Olisi tietysti hienoa, että nämä teokset jäisivät ikuisiksi ajoiksi tänne. Toisaalta on jännittävää, että mitä tahansa voi tapahtua. Taide on enemmän elossa kadulla, pohtii Julia Sand, jonka maalauksessa "Kosminen munakokkeli" maailma syntyy sotkan munasta.

Katutaiteessa palautteen anto on selvää. Jos Maria Björklundin Iku-Turso ei miellytä, voi sen päälle sutata. "Se on elämää," sanoo taiteilija. Kuva: Pekka Kolu

Tursontielle kalevalaisen merihirviön Iku-Turson tulkinnut Maria Björklund hyväksyy katutaiteen kerroksellisuuden.

– Se on elämää. Jos Turson naama sotketaan, niin kyllähän se kertoo, että sotkija ei kovin paljon pitänyt tästä työstäni. Otan sen palautteena.

Kartta Käpylän sähkökaappeihin maalatuista teoksista osoitteessa https://kapylansahkokaapit.net/ (siirryt toiseen palveluun)

Julia Savtchenko maalasi "Lemminkäisen äidin" Pohjolankatu 36:een. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Korjattu 11.11. 2020 klo 10.20: Juttuun lisätty taidesähkökaappien katselmuskulkueen ajankohta, joka oli 13.6.2020.