1. yle.fi
  2. Uutiset

Turussa suuret rakennushankkeet polkevat pienempien yli lupaprosessissa – rakennusvalvonta edelleen ruuhkautunut

Turku palkkasi pahasti ruuhakautuneeseen rakennusvalvontaan lisää lupien käsittelijöitä kesän aikana. Lupamäärissä uudet palkkaukset eivät vielä näy, mutta vuoden loppuun mennessä tahdin on määrä kiihtyä.

Turku
Rakenteilla oleva kerrostalo.
Tapahtumatalo Logomon naapuriin on rakennettu viime vuosina useita kerrostaloja.Kalle Mäkelä / Yle

Turku priorisoi tällä hetkellä rakennuslupien käsittelyssä suurempia rakennushankkeita. Esimerkiksi kerrostalot ja toimistorakennukset pyritään saamaan lupaprosessista läpi mahdollisimman nopeasti. Tämä tarkoittaa, että pienemmät rakennusluvat joutuvat odottamaan kauemmin.

Asiaa perustellaan muun muassa kaupungin taloustilanteella, sillä suuremmat hankkeet tukevat työllisyyttä, kertoo valvontajohtaja Leena Salmelainen Turun kaupunkiympäristötoimialalta. Toinen syy on resurssipula lupakäsittely oli Turussa pitkään ruuhkautunut.

Valvontajohtaja Salmelainen toteaa kuitenkin, ettei pienempiä hankkeita ole unohdettu. Kaikkia lupa-asioita käsitellään.

– Ymmärrän toki, ettei tämä pienen ihmisen näkökulmasta ole hyvä priorisointi, kun juuri se minun pieni hankkeeni joutuu isojen jalkoihin, Salmelainen sanoo.

Kyseessä on Salmelaisen mukaan ikävä valinta, joka nykytilanteessa täytyy tehdä. Pienempiä hankkeita tehdään myös, mutta suurempi resurssipanostus on isoissa projekteissa.

Salmelaisen mukaan isoja hankkeita painottamalla mennään Turun rakennuslupakäsittelyssä ainakin vuoden 2020 loppuun. Sen jälkeen panostus lupien käsittelyyn pitäisi jo näkyä.

Myönnettyjen rakennuslupien kappalemäärä viime vuotta pienempi, asuntomääräisesti enemmän

Kerrostalojen ja toimistorakennusten lupien käsittelyyn laitetaan enemmän aikaa, mikä näkyy osaltaan käsiteltyjen lupien kappalemäärässä.

Elokuun loppuun mennessä Turkuun oli myönnetty 740 uutta rakennuslupaa, mikä on selkeästi viime vuosia vähemmän. Vuonna 2018 vastaavana aikana luku oli 1 084 lupaa ja vuonna 2019 luku oli 939.

Isojen hankkeiden käsittelyyn menee enemmän aikaa, kuin pienen rakennushankkeen kohdalla. Toisaalta samalla saadaan neliö- ja asuntomääräisesti suhteellisesti laskettuna enemmän lupia läpi.

Pienemmästä lupamäärästä huolimatta asuntojen kappalemäärässä suhteessa lupiin ei viime vuosista olla kovin paljoa jäljessä.

– Se kertoo juuri siitä, että kerrostaloja on priorisoitu, Salmelainen sanoo.

Rakennuslupa oli elokuun lopussa myönnetty 1 335:lle asunnolle, kun 2019 lupa irtosi vastaavassa ajassa 931:lle asunnolle.

Lue seuraavaksi